Vorige maand bracht ik een bezoek aan Sint Catharinadal. Hierbij mijn verslag en een proefnotitie.
Rondleiding door de wijngaard
We werden ontvangen (naast de proeftuin) en enthousiast rondgeleid door Marc Mulder. Marc is als beheerder een paar uur per dag (soms meer) aanwezig bij de wijngaard Sint-Catharinadal om zaken te regelen/coördineren en mee te helpen waar nodig. De wijngaarden beslaan nu ongeveer 8 hectare. Onlangs is een perceel van in totaal ca. 3,5 hectare aangekocht waar ook druivenstokken neergezet gaan worden. Men werkt zoveel mogelijk biologisch. Er is gekozen voor traditionele rassen. Een van de redenen voor die keuze was dat men dit beter vond passen bij de uitstraling van het klooster.
(Marc Mulder met daarachter de proeftuin)
De bodem bestaat uit zandgronden met op grotere diepte een leemlaag, die water vasthoudt. Vooraf is uitgebreid bodemkundig onderzoek geweest en is de grond bewerkt en geschikt gemaakt voor het verbouwen van druiven. Tijdens dat onderzoek is een karrenwiel in de grond gevonden wat uit de Romeinse tijd stamt. Het karrenwiel is te zien bij het wijnhuis/restaurant. In het logo van Sint-Catharinadal staat het wiel ook afgebeeld.
Er is op Sint-Catharinadal een eigen weerstation wat (uiteraard) ook voorspellingen weergeeft. Mede op basis daarvan worden beslissingen genomen over de te ondernemen acties in de wijngaard. Het werk in de wijngaard wordt gedaan door vrijwilligers, mensen in dienst van de sociale werkvoorziening en het klooster .
Marc heeft wijnmaker/keldermeester Andries Burger (van Paul Kluver Wines, Zuid-Afrika) aangetrokken om de vinificatie te begeleiden.
(de kelder met een doorkijkje naar de wijnmakerij)
Nachtvorst en een snelweg
De eerste oogst (van 2017) was een moeilijke en een kleine. Er is in het voorjaar van 2017 nachtvorstschade geweest en dat heeft impact gehad op het volume. Een deel van de wijngaard bevindt zich in de nabijheid van een snelweg en dat heeft zowaar een positieve invloed gehad op de intensiteit van de nachtvorst. De rijdende auto’s zorgen voor een luchtstroming, waardoor de vorst werd getemperd.
De geproduceerde flessen waren in 2 weken uitverkocht. De oogst van 2018 was, zoals in geheel Nederland, uitstekend en overvloedig.
Het klooster en haar bewoners
Sinds 1647 beheren de nonnen het klooster, in de volksmond ook wel “De Blauwe Camer” genoemd. De naam de ‘Blauwe Camer’ is ontleend aan de helderblauwe kleur van de muur in de ‘camer’ van de karakteristieke vierkante slottoren.Die kleur blauw vindt je ook veel terug in de deuren en het houtwerk. De priorij bestaat uit 16 nonnen met aan het hoofd de priorin Maria Magdalena. De zusters verrichten veel kaligrafisch werk, ze restaureren o.a. oude bijbels. Er is, naast de wijngaard, een prachtige kruiden- en moestuin. Belangrijke financiële beslissingen worden uiteindelijk door de nonnen genomen.
(een deel van het kloostercomplex)
Populariteit
Een punt van zorg is wel de toenemende bekendheid en populariteit van Sint-Catharinadal. Het prachtige complex en de wijngaard trekt vele bezoekers aan en dit heeft zo zijn weerslag op de serene rust die de kloostergemeenschap wil uitstralen. “Het moet hier per slot van rekening geen pretpark worden”, om het zo maar eens te zeggen.
Een dikke maand geleden proefde ik de witte blend van Sint Catharinadal, gemaakt uit Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris. U kunt de recensie HIER lezen.
Nu is het de beurt aan de houtgelagerde Chardonnay. De wijn is op de barrique vergist en heeft ongeveer 8-9 maanden een houtrijping ondergaan. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.
De rosé, die ook deel uitmaakt van de geproduceerde wijnen op Sint Catharinadal, heeft u nog van mij tegoed. Die recensie volgt nog.
Sint Catharinadal houtgelagerde Chardonnay 2018
Een fonkelend heldere kleur. Licht strogeel met een intensiteit van 2 uit 5 voor witte wijn.
De neus opent zich prima. Fruitaroma’s van peer, abrikoos en wat gele appel. De houtrijping is onmiskenbaar te ruiken in de vorm van vanille. Verder geuren van bloemenhoning en confiture van citrusfruit.
Vol op de tong met krokante zuren waar het rijpe fruit zich mooi in heeft genesteld. Rijpe peer, nectarines en gele grapefruit. Op de achtergrond ook wat tropische fruitsoorten. Mineralen, een wit pepertje en een mooi gedoseerde toasting door de houtlagering. Wat crispy, de smaak van een “cool-climate” Chardonnay. Geen boterige stijl. Sappig en expressief. Fris en vrij stevig van body.
Sint Catharinadal heeft hiermee een uitstekende Chardonnay geproduceerd. Subtiel gebruik van de houten vaten heeft een mooie en complexe wijn opgeleverd waarin een knapperende frisheid bewaard is gebleven. Chapeau!
Score: 15,5 punten.
Nu perfect op dronk. De wijn kan zeker nog 3-4 jaar bewaard worden.
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #sintcatharinadal #nederlandsewijn #chardonnay