Sint Catharinadal Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris 2018, kloosterwijn van kwaliteit

Sint Catharinadal
Sint Catharinadal is de naam. In deze vrouwenkloostergemeenschap worden serieuze wijnen gemaakt.

De zusters Norbertinessen van de Priorij Sint Catharinadal wonen sinds 1647 onafgebroken in het Slotje De Blauwe Camer, in het Noord-Brabantse Oosterhout. De akkers zijn eeuwenlang gebruikt voor het weiden van koeien en het verbouwen van o.a. mais. Enkele jaren geleden, in 2014, is de grond echter geschikt gemaakt voor wijnbouw. Daarnaast is er in 2017 een wijnhuis, restaurant (de Blauwe Camer) en kloosterwinkel geopend. De reden is simpel: inkomsten genereren voor behoud van het klooster. En daar sta ik volledig achter, want het hele complex is indrukwekkend.

Druivenrassen en de wijngaard

De aangeplante druivenrassen zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Die laatste is best opvallend, je komt de Gamay bijna niet tegen in Nederland. De totale oppervlakte van de wijngaarden is 7,5 hectare. Hiervan is 1 hectare ommuurd, dicht tegen het klooster aan gelegen. Deze “clos” heeft door de beschutte ligging een hogere gemiddelde temperatuur dan de rest van de wijngaard.

Wijnen

De vinificatie van de wijnen vindt plaats in Sint-Catharinadal zelf. De eerste oogst die binnengehaald werd, was die van het jaar 2017. Geen gemakkelijk jaar om mee te starten. Het jaar 2018 was een geheel ander oogstjaar. Op Sint Catherinadal was men zeer tevreden over het resultaat van deze oogst. Er zijn drie verschillende wijnen geproduceerd, namelijk een witte blend, een houtgerijpte Chardonnay en een rosé uit Pinot Noir en Gamay.
Ik start met de witte blend, bestaande uit Auxerrois (61 procent), Pinot Blanc (31 procent) en Pinot Gris (8 procent). De recensies van de andere wijnen van Sint Catharinadal kunt u binnenkort tegemoet zien.

Sint Catharinadal

Sint Catharinadal, een blend van Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris uit het oogstjaar 2018

Fonkelend helder van kleur. Licht bleekgeel met een groene schakering erin. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 1,5 uit 5 voor witte wijn.
Een frisse en zuivere neus. Fruit van perzik, abrikoos, gele appel en citrus. Ik neem ook wat geur van natte kiezelgrond waar. Het bouquet is redelijk open maar wel wat vluchtig.
In de eerste aanzet proef ik een lichte tinteling op de tong. Krokante zuren die de wijn een sprankelende frisheid geven. Kruisbes, citrus (limoen) en ananas. Iets mineraliteit. Een schuimpjes-bittertje (meringue). De wijn is, op een plezierige manier, wat uitdrogend in de mond. De smaak neigt naar strakdroog.

Deze witte blend van de Norbertinessenpriorij Catharinadal is een strakke, zuivere wijn met een mooie crispy frisheid erin.

Score: 14,2 punten.

De wijn is nu goed op dronk en kan zonder achteruitgang van kwaliteit nog een jaar of drie worden opgeslagen.
Sint Catharinadal
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #sintcatharinadal #noordbrabant #nederlandsewijn