De Reeborghesch Rosien Fortwien, versterkte zoete wijn uit de Achterhoek

De ReeborgheschVan Wijngaard De Reeborghesch komt deze bijzondere versterkte zoete wijn : de Rosien Fortwien.

Wijngaard de Reeborghesch is gelegen in het oosten van de Achterhoek, dicht tegen de Duitse grens. Hier maakt Henk Marmelstein op ambachtelijke wijze verschillende soorten wijn van de druiven uit zijn wijngaard. Die druiven zijn: Solaris, Johanniter, Merzling, Souvignier Gris, Acolon, Leon Millot, Regent, Monarch en Cabernet Cortis.

Er zijn bij Wijngaard de Reeborghesch, naast het wijn maken, diverse mogelijkheden voor andere activiteiten. Om er maar eens enkele te noemen: er worden interessante wijnproeverijen georganiseerd. De prachtige locatie is zeer in trek voor trouwfoto’s. En, de Reeborghesch beschikt over een vakantiewoning, van waar u midden in de natuur en omringd door de wijngaard kunt genieten van de schitterende omgeving.

Rosien Fortwien is gemaakt uit Merzling druiven. Merzling is een ras wat in 1960 is ontstaan in het Weinbauinstitut in Freiburg uit een kruising van Seyval Blanc x (Riesling x Pinot Gris).
De druiven zijn met schil vergist in een open vat. Hierna heeft de wijn 12 maanden lang gerijpt op Portugese eikenhouten vaten. Rosien Fortwien heeft een alcoholpercentage van 18,5 procent en is gebotteld in een fraaie driehoekige fles (zie foto).

De Reeborghesch

De Reeborghesch Rosien Fortwien, versterkte zoete wijn

Een heldere en donkere amberkleur in het glas. Dakpannen/terracotta rood. In de rand bruinrood weglopend.
In de neus ruikt het wat oxidatief en doet het wat denken aan een madeira. De geur van krenten en boerenjongens (de vruchten op brandewijn wel te verstaan). Zoete kersen en licht alcoholisch.
In de mond komt de Rosien Fortwien zacht binnen. Smaken van toffee, caramel, sinaasappelschillen en amandelen. Gekonfijt rood fruit. Lichte zuren op de achtergrond, maar wel subtiel aanwezig. Ze zorgen voor frisheid en body in de wijn. Sappig en redelijk vol. Een nootachtige afdronk.

Rosien Fortwien is een fijne, zoete versterkte wijn die niet log overkomt. Er is een goede balans tussen zoeten en zuren. Knap gemaakt!

Score: 14,5 punten.

Deze wijn is nu prima op dronk. De kleur vertoont wel al een flinke ontwikkeling, maar ik denk dat Rosien Fortwien nog wel een jaartje of 6-7 goed te consumeren is.
De Reeborghesch versterkte zoete wijn
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dereeborghesch #nederlandsewijn #achterhoek #merzling