Landgoed Overst Dornfelder 2016, Limburg, Nederland

Landgoed Overst Dornfelder
De wijnen van Landgoed Overst zijn, als één weinige Nederlandse wijnen, verkrijgbaar in een supermarkt.

Om precies te zijn de supermarktketen PLUS. Helemaal vreemd is dit niet want de historie vertelt ons dat Harry Meijers – PLUS-ondernemer van 1968 t/m 2002, in 2001 een stuk van 10 ha landbouwgrond aankocht aan de Winthagerweg in Voerendaal. De huidige eigenaar en wijnmaker Ruud Verstegen, komt uit dezelfde PLUS-wereld; hij heeft diverse filialen van de supermarktketen gerund.
In 2003 begint de aanplant van druivenstokken op Landgoed Overst. De kalkrijke bodem bestaat uit löss en kundersteen. Dit gesteente lijkt op mergel, maar is veel harder omdat het zand bevat.
Leuk weetje van Ruud: bij de achterburen van Landgoed Overst ligt de enige groeve waar op dit moment kundersteen nog actief wordt gewonnen voor o.a. restauratie werkzaamheden.

De volgende druivenrassen worden er verbouwd: de witte Müller-Thurgau, Riesling, Pinot Gris en Auxerrois en de blauwe Dornfelder, Regent en Pinot Noir.
Naast witte en rode wijnen produceert Landgoed Overst ook een rosé en een mousserende witte wijn (O’secco).

Deze Dornfelder uit het mooie oogstjaar 2016 heb ik bij de PLUS in het Zuid-Limburgse Gulpen op de kop getikt voor de prijs van € 7,99.

Landgoed Overst

Landgoed Overst Dornfelder 2016

Wat gelijk opvalt is de zeer diep, donkerrode kleur. Bijna ondoorzichtig, de kleurintensiteit is dan ook bijna maximaal te noemen. In de rand paarsrood
De neus komt wat gereserveerd over. Fruit van zwarte bessen en een hint vanille. Aards, wat gronderig en lichte neiging naar stallucht.
In de mond vriendelijk met vrij milde tannines. Rijp donker fruit van bessen en bramen. Cassis, honingdrop, laurier en confiture van donkere pruimen. Iets dik en sappig. Redelijk zachte zuren die voor frisheid zorgen. Een prettig restzoetje maakt het af.

Deze Dornfelder van Landgoed Overst is een ronde, wat “donkere” wijn. Donker in die zin dat er veel dik en donker fruit in te ruiken en te proeven valt. Goed gemaakt! Het is ook een toegankelijke en soepele wijn, en dat zal velen aanspreken.

Score: 14 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Landgoed Overst Dornfelder
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #plus #nederlandsewijn #landgoedoverst #dornfelder