KleinZielig Wijngaard Riesél 2016, Overijssel, Nederland

 

Wij verwelkomen nieuw talent in de Nederlandse wijnwereld: De Wijnmakers! Wij testen hun eerste wijn de KleinZielig Wijngaard.

Even een stukje voorgeschiedenis.
Rob Kleinsman, Robert Spenkelink en Jeroen Ziel zijn 3 “jonge honden” uit de horeca. Ze hebben alle drie een grote affiniteit met het maken van wijn.

In 2010 is Jeroen begonnen met de hobby wijngaard, na besmet te zijn door het virus en enthousiasme van Rob Kleinsman. Ze kochten spullen in en een naam was snel gevonden. “Wijngaard KleinZielig”. De naam ontleent zich aan de achternamen van de twee jonge wijn hobbyisten.
Robert is de afgelopen jaren regelmatig te vinden geweest in de hobby wijngaard van Rob en Jeroen. In het begin vond hij het wel leuk, maar al snel werd hij aangestoken door het enthousiasme van de jongens. Hij was dan ook altijd als eerste in de wijngaard om Rob en Jeroen te helpen.

 

In 2017 hebben de drie hobbyisten, door middel van een succesvolle crowdfunding actie, een bestaande wijngaard van 2,25 hectare in de buurtschap Rectum (gemeente Wierden) overgenomen. Geen hobbyisme meer, want de wijngaard omvat 9.000 stokken met een leeftijd van 12 jaar oud. Er staan verschillende druivensoorten aangeplant. Een mix van klassieke rassen en nieuwe “hybride” rassen.
Men heeft er voor gekozen om van de nieuwe, schimmeltolerante rassen (Solaris, Phoenix, Johanniter, Rondo en Regent) wijnen op de markt te brengen.
De klassieke rassen staan aangeplant in de zogenaamde “opleidingswijngaard”. Hier zullen lessen worden verzorgt voor horeca opleidingen.

Het hobbyisme voorbij en dus tijd voor een nieuwe naam. Inmiddels is de naam van de voormalige hobbyisten omgedoopt tot De Wijnmakers.
De (hobbywijngaard) KleinZielig Wijngaard is onderdeel geworden van dit geheel en daar proeven wij de Riesél van uit het geslaagde oogstjaar 2016.

We hopen dat we de komende jaren mooie Nederlandse wijnen van De Wijnmakers kunnen proeven en wensen Jeroen, Rob en Robert veel succes toe!

KleinZielig Wijngaard Riesél 2016

Helder en bleekgeel van kleur met een groene tint.
De neus is zuiver en elegant. Fruit van perzik, mandarijn en appeltjes. Ook wat geuren van natte kiezels.
Op de tong fijne crispy zuren. Sappig, kruidig en wat “groen” overkomend. Citrusfruit en gele appels. Het neigt qua zuurgraad naar een droge Riesling. De smaak mist wel lengte en is wat snel weg in de mond. Echter, de wijn is correct en goed gemaakt.

KleinZielig Wijngaard Riesél 2016 is een strak droge wijn. Fris en sprankelend. Eetlustopwekkend: goed inzetbaar als aperitief.

Score: 12,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot en met de zomer van 2018.