Dot van Holset 2015, BGA Limburg, Nederland

Dot van Holset 2015, BGA Limburg, Nederland

Domein Holset is een bruisend wijnbedrijf in het uiterste zuiden van Nederland. Bruisend, omdat er bij Domein Holset alleen mousserende wijnen worden gemaakt! Best wel uniek in Nederland. Domein Holset heeft wijngaarden bij het gehucht Holset (2,5 ha) en rond het bergdorpje Vijlen (4 ha).

Domein Holset is echter meer dan een wijnbedrijf. Er is een Bed and Breakfast, een tweetal woningen, een proeflokaal en 3 multifunctionele ruimtes. Het hele complex, wat vroeger een vervallen boerderij was, is in 2017 gereed gekomen. Er is gebouwd met natuurlijke, deels gerecyclede materialen en er is grote aandacht besteed aan het energie zuinige aspect. Zo zijn er dikke geïsoleerde muren, vloer- en muurverwarming, zonnepanelen en er bevindt zich een warmtepomp, 100 meter onder de grond.

Domein Holset

Terug naar de bruisende wijnen.
De geproefde Dot van Domein Holset is één van de 4 verschillende soorten mousserende wijn die op het domein worden gemaakt. De wijnen krijgen allen een tweede gisting op de fles en daarna rijpen ze “sur lie”. Afhankelijk van de soort duurt deze rijping 9 tot 36 maanden.

De 4 soorten mousserende wijnen van Holset zijn:

Bruut van Holset. Een wijn uit de Johanniter en Cabernet Blanc met een rijping van 9 maanden;
Prins van Holset. Gemaakt van de Johanniter en Souvignier Gris. De sur lie rijping is ongeveer 15 maanden. Er is ook nog een half flesje verkrijgbaar, het Prinsje van Holset;
Dame van Holset. Deze duurste wijn uit het assortiment is gemaakt van de Chardonnay druif. Een rijping van tenminste 24 maanden zorgt voor een complexe wijn;
Dot van Holset. De wijn die wij proeven. De Dot is een blend van Johanniter en Cabernet Blanc. De sur lie rijping bedraagt 20 maanden. Dot heeft 13 procent alcohol en de fles is voorzien van een mooie loodcapsule en een goede kurk.
De Dot van Holset is verkrijgbaar voor de prijs van € 22,50.

Domein Holset proeflokaal

Dot van Holset 2015

Een heldere, licht strogele kleur. Er zit ook een iets groene tint in. Fijne belletjes in het glas.
Een fraaie, frisse en zuivere neus met het fruit van gele appeltjes, limoen en kruisbes. Iets rokerig en wat geroosterd brood. Rijk, vol en open met veel zoet rijp fruit. Aantrekkelijk.
In de mond vol en redelijk zacht. Citrusfruit, grapefruit en gedroogde abrikozen. Merengue. Mooi rond en droog. Een aangename mousse die goed gedoseerd is, zodat het mondgevoel niet lobbig wordt. Goed in de zuren en mooie bitters. Warm in de afdronk.

Deze Dot van Domein Holset is een uitstekende Nederlandse “bubbel”. Mousserende wijn van een goed niveau. Dot heeft veel inhoud, lengte en intensiteit. Er is zorg aan besteed en dat proef je. Dit kan de internationale concurrentie wel aan.

Score van de bruisende wijn van Domein Holset: 15,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.

Domein Holset wijngaard

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeinholset #nederlandsewijn