Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2015, een Limburgse wijn met spanning

Domein de Wijngaardsberg
Op de hellingen bij het Limburgse Ulestraten liggen de wijngaarden van Domein de Wijngaardsberg. Ik proef ditmaal de Pinot Noir.

Domein de Wijngaardsberg in een notendop

Jules Nijst is de wijnmaker bij Domein de Wijngaardsberg. Hij werkt met traditionele rassen in zijn wijngaarden van 3 hectare groot. Die rassen zijn: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir. De bodem op deze hellingen bestaat uit een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen, die de Limburgers mergel noemen. Ik ken Jules als een vakkundige wijnboer die geen concessies doet en ervoor gaat om het beste sap in de fles te krijgen.

Barriques en kurken

Er worden bourgondische barriques van hoge kwaliteit gebruikt voor de houtrijping. De wijn uit de Pinot Noir rijpt zo’n 16 maanden op deze houten vaten. Deze Pinot Noir uit 2015 heeft 11,5 procent alcohol. De fles is voorzien van een prachtige kwaliteitskurk. Onlangs heb ik vernomen dat Jules gaat overstappen op een ander soort kurk, de DIAM kurk. Dat is een kurk die gemaakt is volgens een modern procedé en deze kurk zou het optreden van de gevreesde kurksmaak uitsluiten. We gaan het zien!

Wijn kopen?

Als u wijn wilt kopen bij het Domein, dan kan dat iedere zaterdag tussen 10 en 13 uur.

Domein de Wijngaardsberg

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2015

Een heldere en vrij lichte robijnrode kleur. Intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor rode wijn. In de rand iets bleekrood uitwaaierend.
In de neus komt de verfijning je tegemoet. Fruit van frambozen en bosbessen. Een lichte hint van meubelolie en wat natte bosgrond. De geuren in de wijn, afkomstig van de barriques, zijn mooi verweven. De neus is open en zuiver.
In de mond het zachte fruit van rode bessen en aardbeien. Milde tannines, die merkbaar aanwezig zijn. Prominente, iets “nerveuze” zuren die wel zorgen voor een opwekkende frisheid. Pittige bitters en wat kruidigheid. De houtrijping is mooi gedoseerd. De wijn is licht en elegant van body. Warmte en frisheid gaan gecombineerd in de lange afdronk.

Een Nederlandse Pinot Noir waarin je proeft dat er de nodige zorg aan is besteed. Dat element is aan deze wijnmaker wel toevertrouwt. Goed gemaakt met de nodige spanning in de smaak.

Score: 15 punten.

De wijn is nu op dronk en zeker nog wel 5 jaar goed houdbaar.
Domein de Wijngaardsberg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #limburgsewijn #nederlandsewijn #pinotnoir