Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2017, een fijne Limburgse Landwijn

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois
Domein de Wijngaardsberg staat bekend als een uitstekende producent van Limburgse kwaliteitswijnen. De Auxerrois bevestigd die status.

De Wijngaardsberg is een heuvel aan de rand van het Centraal Plateau, tussen Ulestraten en Meerssen, met een hoogte van ongeveer 130 meter (Bron: Wikipedia).
Sinds 2002 wordt hier (weer) wijn verbouwd. Eerst met de druivenrassen Pinot Gris en Auxerrois, later komt de Pinot Noir en de Chardonnay erbij. De oppervlakte van de wijngaard, die gelegen is op terrassen, is nu 3 hectare.

Domein de Wijngaardsberg wordt geleid door wijnmaker Jules Nijst. Hij legt de lat hoog, heeft veel kennis van zaken en werkt heel precies. Dat proef je terug in de wijnen. Want wat ik tot nu toe heb geproefd, is van een onberispelijke kwaliteit.
Ditmaal is het beurt aan de Auxerrois uit het “lastige” oogstjaar 2017.

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2017

Een heldere, licht strogele kleur. Intensiteit is 2 uit 5 voor witte wijn. In de rand bleek weglopend. Mooie hangende tranen in het glas.
In de neus ruik ik zacht geel steenfruit zoals perzik, gele pruimen en nectarines. Maar ook tropische soorten zijn aanwezig zoals banaan en meloen. Het rijpe fruit geeft een zoete en geparfumeerde geur. Ook wat geuren van verse bloemen en sinaasappelschil. Deze Auxerrois opent zich goed en is zuiver.
Een iets romig mondgevoel. Vol, maar niet zwaar of log. Bloemenhoning, fijne kruiden en witte peper. Iets citrusfruit, peer en marmelade. Fijn verweven zuren die voor een prettige frisheid zorgen. Een lieflijk, slank en sappig smaakpalet.

Een fijne, zuivere en soepele Auxerrois van Domein de Wijngaardsberg. Dit geeft maar weer eens aan dat er met dit druivenras heel charmante wijnen kunnen worden gemaakt.

Score: 14,6 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Domein de Wijngaardsberg Auxerrois
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #limburgsewijn #nederlandsewijn #auxerrois