Domein Steenberg Riesling 2016, Nederlandse Riesling van hoog niveau

Domein Steenberg Riesling
Het kleine Domein Steenberg gaat voor kwaliteit en dat proef je in deze Riesling uit het oogstjaar 2016

Kwaliteit gaat voor kwantiteit

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met löss, silex (vuursteen) en een onderlaag van krijt. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Eerst Pinot Gris en Gewürztraminer en later (in 2012) de “edele” Riesling.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u daar informatie over vinden.

Riesling 2016

Eerder dit jaar heb ik de Riesling uit het oogstjaar 2015 geproefd van Domein Steenberg. Over die wijn was ik behoorlijk enthousiast, je kunt mijn recensie HIER lezen. Nu staat de 2016 in het glas en zijn de verwachtingen, op basis van de 2015, hoog gespannen. Het oogstjaar 2016 kenmerkte zich vooral door de warme nazomer, een cruciale periode van mooi weer vlak voor de oogst. De Riesling 2016 heeft 13 procent alcohol.

In april van dit jaar was ik in Zuid-Limburg. De “buurtsuper” in het dorp Slenaken had enkele wijnen van Domein Steenberg in de winkel liggen, waaronder deze Riesling. De fles had een verkoopprijs van € 12,95.

Domein Steenberg

Domein Steenberg Riesling 2016

In het glas iets nevelig, niet geheel helder van kleur. Bleekgeel met een lichtgroene tint erin. De kleurintensiteit is 2 op een schaal van 5 voor witte wijn.
Een mooie, geraffineerde neus. Gele appels, wat peer en citrusfruit (limoen/citroen). Ietsjes pétrol is er aanwezig en ook die typische Riesling rokerigheid. Mineraliteit en natte kiezels. Zuiver en rijk aan finesse.
Dat zuivere element van de neus zet zich voort in de smaak. Prachtig rijp citrusfruit, knapperige appels en bitters van gele grapefruit. Kruidig, rond en ook in de smaak heel licht pétrol. De zuren zijn zeer mooi verweven; ze zijn absoluut aanwezig maar voeren niet de boventoon. Mondreinigend. Fraaie bitters in de talmende afdronk.

Uitstekende, pure Riesling uit de Limburgse heuvels. Rond, rijk, vol en subtiel. Dit toont weer eens aan dat er in Nederland wijnen van hoog niveau gemaakt kunnen worden. In de smaak is de 2016 wat minder strak dan de 2015, maar 2016 vind ik wel wat rijper en rijker overkomen.
Gelet op de behaalde score en de betaalde prijs krijgt deze wijn een zilveren medaille!


Score: 16,3 punten.

De wijn is nu goed op dronk. Ik verwacht een bewaarpotentieel van zeker nog wel een jaar of zeven.

Domein Steenberg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeinsteenberg #limburgsewijn #nederlandsewijn #riesling