Domein Steenberg Riesling 2015, BGA Limburg, Nederland

Domein Steenberg Riesling
Van de Riesling druif worden in Nederland uitstekende wijnen gemaakt. Ik proef een Riesling van Domein Steenberg uit Zuid-Limburg.

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met silex, oftewel vuursteen. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Pinot Gris en Gewürztraminer en later (in 2012) Riesling.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u er alles over te weten komen.

Deze Riesling uit het oogstjaar 2015 is onder de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) Limburg uitgebracht. Sinds 14 februari 2018 heeft men toestemming om de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland te gebruiken, mits natuurlijk aan de voorwaarden wordt voldaan.

De wijn heeft 12,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.
Ik heb deze fles gekocht in de lokale supermarkt van het nabijgelegen dorpje Slenaken voor de prijs van € 12,95.
We gaan proeven…

Domein Steenberg

Domein Steenberg Riesling 2015

Een vrij lichte, bleekgele kleur. Helder. Intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt de kleur waterig weg.
De neus is fraai en delicaat. Fruit van groene appels en ananas. Iets honing. Licht kruidig en rokerig. Wat kalk en een vleugje bosgrond. Geen uitbundige maar wel verfijnde geuren.
In de mond licht droog met redelijk hoge zuren. De zuren zijn echter niet dominant. Fruit van granny smith appels. Medium vol van body. Ook in de smaak tref ik, net zoals in de neus, een delicate kruidigheid aan tezamen met fraaie bitters van een grapefruit. Een klein restzoetje omlijst het geheel. Puur van smaak en uitstekend in balans.

Domein Steenberg heeft met deze Riesling een wijn geproduceerd die zeker niet zou misstaan tegenover menige Duitse Rieslings. Dit is een mooie, strakke en rijke Riesling met een goede spanning in de smaak. Een aanrader!

Score: 15,5 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.
Domein Steenberg Riesling
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeinsteenberg #nederlandsewijn #riesling