
Ik weet niet meer wanneer, maar wat ik wel zeker weet is dat ik deze fles Domein De Wijngaardsberg Pinot Noir 2015 van mijn (wijn)vriend Ed heb gekregen; waarvoor nogmaals mijn dank!
Ed beheert de FB groep “Nederlandse Wijn” en met al meer dan 5.400 leden is het best een leuke groep! Allerlei wijnliefhebbers hebben zich daar aangesloten, maar ook Nederlandse wijnproducenten en wijnboeren. Als uw hart harder gaat kloppen voor Nederlandse producten en in het bijzonder de Nederlandse wijn, dan raad ik u echt aan om deze FB groep te volgen. U krijgt er geen spijt van en u bent van harte welkom!
Domein De Wijngaardsberg, gelegen in Ulestraten in Zuid-Limburg, Nederland, heeft een rijke historie die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. De flanken van de Wijngaardsberg worden beschouwd als de oudste wijngronden van Nederland. Al in 968 is er schriftelijk bewijs van wijnbouw op deze locatie. In dat jaar schonk de Frankische koningin Gerberga haar bezittingen in de streek, inclusief de wijngaarden op de Wijngaardsberg, aan de Abdij van Reims. Benedictijner monniken uit de Champagne-regio vestigden zich vervolgens in Meerssen, stichtten de Proosdij en bewerkten de wijngaarden. Dit maakt de Wijngaardsberg niet alleen een historische locatie voor Nederlandse wijnbouw, maar ook een plek met een directe link naar de Franse wijntradities.
De wijnbouw op de Wijngaardsberg floreerde eeuwenlang, waarschijnlijk al sinds de Romeinse tijd, gezien de ligging langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum (nu Sittard). Echter, rond 1500 begon de Kleine IJstijd, een periode van kouder weer, waardoor wijnbouw in Noord-Europa, inclusief Limburg, moeilijker werd. Alleen de beste locaties, zoals de Wijngaardsberg, bleven in gebruik. Toch verdwenen de wijngaarden uiteindelijk rond 1800, toen de Fransen de Proosdij ophieven en de wijngaard werd gerooid. Restanten van deze periode, zoals de spindel van een wijnpers en terrassen in het nabijgelegen bos, zijn nog steeds zichtbaar.
Lees verder na de advertentie

De moderne geschiedenis van Domein De Wijngaardsberg begint in 2002, toen wijnmaker Jules Nijst de draad van de wijnbouw weer oppakte. Het klimaat was sinds de 19e eeuw geleidelijk warmer geworden, en Zuid-Limburg bleek opnieuw geschikt voor wijnbouw. Maastricht heeft nu een klimaat vergelijkbaar met dat van Dijon (de hoofdstad van de Bourgogne) in de jaren ’70, warm genoeg voor kwaliteitswijnen. Jules begon bescheiden met een halve hectare Pinot Gris en Auxerrois. Het succes volgde snel: de wijnen vielen in de prijzen en het domein groeide. In 2008 werd het uitgebreid met 1,5 hectare Pinot Noir en Chardonnay, in 2010 volgde een spectaculaire terraswijngaard met Pinot Gris, en in 2013 werden nog meer Chardonnay en Pinot Noir aangeplant. Vandaag de dag beslaat het domein 3 hectare.
Jules Nijst, de drijvende kracht achter het domein, is een gepassioneerde wijnmaker met een voorliefde voor de Bourgogne. Hij werkt grotendeels alleen, met occasionele hulp van vrienden en familie, en hanteert een klassieke aanpak geïnspireerd door de Franse wijntraditie. Zijn wijnen worden geprezen om hun frisheid, elegantie en complexiteit, mede dankzij het unieke terroir van de Wijngaardsberg: een lössbodem op een ondergrond van kalkrijke mergel, Maaskiezel en het Zand van Waterval. (Jules is natuurlijk ook erelid van onze FB groep “Nederlandse Wijn”!)
Jules Nijst heeft met zijn kleinschalige, ambachtelijke aanpak een sterke reputatie opgebouwd. Hij werd in 2012 uitgeroepen tot beste wijnboer van beide Limburgen (Nederlands en Belgisch), en zijn wijnen winnen regelmatig prijzen. Toch blijft de productie beperkt door het kleine areaal van 3 hectare en de bewuste keuze voor lage opbrengsten om kwaliteit te waarborgen. Uitbreiding van het domein lijkt voorlopig niet aan de orde, gezien Jules’ voorkeur om alles zelf te beheren en zijn focus op perfectie boven kwantiteit.
Laat de wijn spreken!
Domein De Wijngaardsberg Pinot Noir 2015

De kleur van deze Domein De Wijngaardsberg Pinot Noir 2015 is zoals je verwacht van een Pinot Noir wijn : warm rood over de tong met een ontwikkeling in de rand. De diepte is redelijk goed. Leuke kleur.
De neus van deze Limburgse Pinot Noir laat heerlijk jong fruit los van frambozen en kleine rode besjes. Lekker rijp en wat aards. Verfijnd en delicaat. Wat zacht fluwelig. De neus komt prima los.
Op de tong laat Domein De Wijngaardsberg Pinot Noir 2015 zien dat er prima Pinot Noir wijnen gemaakt kunnen worden in Nederland. Delicaat, fruitig (framboos en kleine rode besjes), wat aards, maar met wel degelijk een leuke zuurheid in zich dat speelt met het fruitige karakter. De wijn heeft echter voldoende body en breedte ondanks de fragiele bouw van de Pinot Noir. De afdronk is ruim voldoende met een ietsiepietsie klein bittertje (maar dat mag de pret niet drukken).
De Pinot Noir 2015 van Domein De Wijngaardsberg is gewoon een prima wijn. Prima gemaakt en wellicht is de wijnmaker daar de drijvende kracht achter. Nee, hoe je het went of keert, het haalt niet het niveau van de mooie grote Bourgognewijnen, maar een fles kost ook slechtst een fractie tov deze grote zussen. Kan best wedijveren tegen de ‘gewone’ Bourgognewijnen en dan klopt mijn hart toch wat meer voor deze wijn uit ons eigen Limburg!
Domein De Wijngaardsberg Pinot Noir 2015 verdient van mij een totaal van 15,8 punten
En een handdruk voor de wijnmaker Jules Nijst!
Drinken kan u het nu.
