De Kleine Schorre Gris 2022; fruit, fruit en nog eens fruit

De Kleine Schorre Gris 2022; fruit, fruit en nog eens fruit


De Kleine Schorre Gris 2022 is wederom een wijn uit het laaggelegen, maar mooie Zeeland.

Hier een stukje uit de nieuwsbrief van Wijnhoeve De Kleine Schorre uit Dreischor:

“Wijn maken is zeer sterk weersafhankelijk. Het voorjaar was bijzonder goed, namelijk warm en droog. Daar doen de druiven het erg goed op. Echter: de zomer was bijzonder nat. En dat betekent veel extra werk in de wijngaard. Wijnboer Johan van de Velde: “Er ontstaat gevaar voor schimmels. Bovendien kunnen druiven te veel vocht opnemen wat de smaak verdunt. Daarom hebben we veel extra werk gehad aan het uitdunnen van de trossen.”

Als ze langs de wijnranken lopen, lijken Paula en haar team bijna achteloos druiven te plukken en weg te gooien. Zonde, is de gedachte die opkomt. “Het is noodzakelijk om de kwaliteit goed te houden. De rest van de druiven moet gezond blijven en voldoende extracten krijgen”, legt Johan uit.


Lees verder na de advertentie exaro

Elk jaar wordt er daarom best veel weggesneden. “We proberen de oogstopbrengst zo gemiddeld mogelijk te houden. Dat is voor de plant en de kwaliteit beter. Je kunt je rijk rekenen door te zeggen: meer oogst is meer opbrengst, maar dat komt de kwaliteit niet ten goede. En daar staan we juist voor: de hoogste kwaliteit wijnen maken.”

Hier spreekt een wijnboer in hart en nieren. Geen waterige wijnen, maar kwaliteit willen ze daar in Zeeland en dat heeft gevolgen: meer werk, maar minder opbrengst betekent nu eenmaal dat een wijn niet voor € 5 in de super kan liggen…. Iedereen kan zich dit bedenken en daarom zijn de wijnen in Nederland niet goedkoop, maar de kwaliteit is wel op hoog niveau. Je zou kunnen zeggen dat de wijnen relatief gezien best goedkoop zijn!

Zo ook deze fruitige De Kleine Schorre Gris 2022. Kost u € 21,50 per fles, maar dan heb je wel wat en wat u dan krijgt kan u hieronder lezen…

Laat de wijn spreken!

De Kleine Schorre Gris 2022

Van de grootste wijngaard in Zeeland proef ik vandaag De Kleine Schorre Gris 2022. Deze witte wijn is kraakhelder en loepzuiver van helderheid. Qua kleur is de wijn licht geelgoud over de tong met een mooie licht geelgouden fonkeling in de rand. Mooie kleur. (2,8) 
In de neus laat deze Zeeuwse schone vooral wat perzik, wat licht kool en mango. De neus komt redelijk los. (3,6)
Op de tong is De Kleine Schorre Gris 2022 heerlijk fris en direct word je bevangen door diverse fruitindrukken zoals ananas, appel, mango, perzik en zelfs wat muskaat. Aan de zoetige kant met vooral  exotisch- en witfruit. Iets brioche. De zuurgraad is wel aanwezig, maar wordt ondergesneeuwd door het vele fruit. Een droge wijn, ondanks het zoet. Mooi vol en breed op de mid-palate. Ook in de breedte en diepte is het ruim voldoende. Gewoon een mooie volle wijn. De afdronk is breed en smakelijk. (7,3)

De Kleine Schorre Gris 2022 is een zeer smakelijke wijn. Een complexe wijn uit ons eigen Nederland en daar mogen we best trots op zijn. Als ik heel eerlijk ben vind ik dit eigenlijk niet een wijn die je serveert bij de Zeeuwse geneugten zoals mosselen, kreeft, of oesters. Daarvoor vind ik het te zoetfruitig. Maar dat maakt helemaal niet uit want je kan deze wijn gewoon altijd proeven. Verras je vrienden eens met een mooie Nederlandse wijn en ze weten niet wat ze proeven! (2,5)

De Kleine Schorre Gris 2022 verdient van mij een totaal van 16,2 punten

Drinken kan u het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *