Apostelhoeve Cuvée XII 2016, Limburg, Nederland

Apostelhoeve is wel het meest bekende Nederlandse wijndomein. We proeven een wijn uit het prachtige oogstjaar 2016.

De wijngaard van de Apostelhoeve werd al in 1970 op de Louwberg aangelegd. Inmiddels is de wijngaard 8 hectare groot. Er worden uitsluitend witte wijnen en 2 mousserende witte wijnen gemaakt uit de druivensoorten Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris.

De bodem bestaat uit humus­rijke löss met daaronder diverse lagen mergel (kalk) en silex (kiezel). Er wordt met zeer moderne installaties, zoals een computergestuurde pneumatische pers, roestvrijstalen gisting­tanks en een moderne bottelmachine gewerkt.

“De kwaliteit van de wijn wordt in de wijngaard gemaakt” is een bekende spreuk. Er wordt dan ook met de hand geplukt bij de Apostelhoeve, en daarbij vind een strenge selectie plaats. De druiven worden eerst ontsteelt en licht gekneusd voordat zij in de pers verdwijnen.

De Cuvée XII 2016 is een assemblage van 40 procent Müller-Thurgau, 30 procent Auxerrois en 30 procent Pinot Gris. Het oogstjaar 2016 kenmerkte zich vooral door de schitterende nazomer. Het uitzonderlijk mooie en droge najaarsweer in Zuid-Limburg, wat zo ongeveer vanaf 23 augustus begon en tot ver in september voortduurde, heeft zeer rijpe druiven opgeleverd.
En daar hebben ze bij de Apostelhoeve een geweldige wijn van gemaakt….

Apostelhoeve Cuvée XII 2016

Een heldere en lichtgele kleur in het glas.
Prachtige neus waarbij het rijpe fruit werkelijk het glas uit stuift! Lychee, perzik, abrikoos en iets muskaat. Open en zuiver, heel mooi.
Apostelhoeve Cuvée XII 2016 is aromatisch, rijk en intens in de mond. Boordevol fruit. Naast citrusfruit ook wat exotisch fruit. Ook tref ik mineraliteit aan. Licht tintelend. Heerlijke, spannende zuren, een wit pepertje en wat amandel maken het helemaal compleet.

Een klassewijn van Nederlandse bodem. Complex, rijp, goed vol en rijk van smaak. Een uitzonderlijk mooi oogstjaar en dat proef je!

Gelet op de prijs/kwaliteit verhouding, het hoge niveau van deze Nederlandse wijn, is een zilveren medaille helemaal op zijn plaats!

Score: 16 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.