Apostelhoeve Cuvée XII 2018, een mooie cuvée uit een warm oogstjaar

Apostelhoeve Cuvee XII
Misschien wel “ons” bekendste Nederlandse wijndomein: de Apostelhoeve. Ik proef de Apostelhoeve Cuvée XII uit het prachtige wijnjaar 2018.

De Apostelhoeve is al sinds 1970 bezig met wijnbouw op de zuidhellingen van het Jekerdal bij Maastricht. Men produceert wijn uit de druiven Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris. Daarnaast een Pinot-Gris barriques en Cuvée XII. En twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Het areaal van de wijngaarden is onlangs nog een stukje uitgebreid. De Apostelhoeve zit nu op een totaal van circa 11,5 hectare en is daarmee één van de grootste wijndomeinen van Nederland.

Cuvée XII is een blend van drie druivenrassen, namelijk 40 procent Müller-Thurgau, 30 procent Auxerrois en 30 procent Pinot Gris. Cuvée XII is qua productie de belangrijkste wijn van de Apostelhoeve.
Het etiket van de fles valt gelijk op ten opzichte van de andere wijnen van Apostelhoeve. De mono-cépages hebben een zilverkleurig uiterlijk, de Cuvée XII is oranje gekleurd.

Wijnen van de Apostelhoeve zijn verkrijgbaar bij wijnwebwinkel Bovino. Deze Cuvée XII heeft een verkoopprijs van € 13,95. Wilt u bestellen? Klik dan op: Apostelhoeve Cuvée XII

Apostelhoeve Cuvee

Apostelhoeve Cuvée XII 2018

Een heldere kleur, licht strogeel. Intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor witte wijn.
De neus opent zich goed in het glas. Beetje prikkelend/stuivend. Fruitimpressies van ananas, gele appel en limoen. Lekker fris en het nodigt uit voor een slok…
Tintelend op de tong. Vrij strak en droog met knisperende zuren, die prominent aanwezig zijn. Boordevol citrusfruit (gele grapefruit), een knapperige gele appel en een bittertje van sinaasappelschillen. Vol, krachtig en rijk. Mondreinigend en een goede lengte. Nasmeulende zuren in de afdronk.

Een mooie Cuvée waarin de Apostelhoeve, gelet op het warme oogstjaar, er zeer goed in geslaagd is om de frisheid in de wijn te bewaren.

Score: 14,4 punten.

Cuvée XII is nu op dronk en kan zeker nog een jaar of vier bewaard worden.
Apostelhoeve Cuvee
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #nederlandsewijn #limburgsewijn #apostelhoeve