Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020, licht getoast het lekkerst!

Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020, licht getoast het lekkerst!

Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020 is natuurlijk van Nederlandse bodem, want er is maar één Achterhoek en die hebben wij! In Nederland!

Vorig jaar ben ik nog bij Wijngaard Hesselink in Winterswijk geweest en zoals altijd word je daar zo vriendelijk ontvangen! Zeker eens langs gaan als u daar in de buurt bent. 

Deze Nederlandse wijn is gemaakt van een niet typisch Nederlands druivenras: de Chardonnay en nee, het is niet het meest verbouwde druivenras ter wereld! Ilja Gort is zeer te spreken over de Chardonnaydruif , maar dan moet die wel uit de Bourgogne komen. Ilja heeft smaak…een dure smaak…!

Maar ook in Nederland kan je tegenwoordig gewoon de Chardonnaydruif verbouwen en dat gaat prima, gelet op mijn ervaringen. En deze wijn laat het ook nog eens zien! 

Deze Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020 heeft (zoals de naam al doet vermoeden) een half jaar op licht getoast Frans eikenhout gelegen en heeft 13,5 % aan alcohol.

Deze wijn was goed genoeg voor een zilveren medaille op de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021!

Kosten? € 15 en gewoon bij Wijngaard Hesselink te koop!

We gaan proeven… Laat de wijn spreken!

Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020

De kleur van deze Chardonnay Barrique ziet er erg clean en helder uit. Licht geel/wit goud over de tong met een mooie lichtgeel en witgouden fonkeling an de rand. (2,8)

In de neus laat deze Nederlandse Chardonnaywijn mooi rond rijp perzikfruit zien dat vers en fruitig overkomt. Omgeven door een lichte teint van eikenhout. Licht ananas. De neus komt redelijk los. (3,7)

Op de tong is deze witte telg uit de Achterhoek mooi rond, wat vettig en met overvol rijp perzikfruit en licht ananas. Ook wat alcoholisch. De zuren zijn zacht, maar toch is de wijn wat onaf. Lichte houttonen geven de wijn een extra zetje. Redelijk goed op de mid-palate en ook in de breedte en diepte is het voldoende. Een lichte bittertoon in de brede afdronk. (5,5)

Deze Chardonnay Barrique 2020 is een wijn die u best een keer zou moeten proeven. Veel Nederlandse wijnen worden gemaakt van druivenrassen die speciaal voor de wat vochtigere noordelijke Europese landen is gekweekt. De Chardonnaydruif is één van de meest voorkomende druivenrassen op de wereld en ook in Gelderland heeft dit ras zijn intrede gedaan. Of Gelderland er op dit moment al alles uit kan halen…ik denk het (nog) niet. Wat dat betreft mag de ‘global warming’ nog even doorzetten. Maar hulde aan de pioniers op dit wijngebied, want ze zijn goed op weg! (2,0) 

Achterhoekse Chardonnay Barrique 2020 verdient van mij een totaal van 14,0 punten

De wijn is nu prima op dronk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *