Rcheuli Qvevri, een oranje wijn van de Kisi druif

Rcheuli Qvevri, een oranje wijn van de Kisi druif

Tchotiashvili vineyards heeft deze Rcheuli Qvevri gemaakt. De wijn is een Qvevri wijn die gemaakt is van de Kisi druif

De Kisi druif, waar deze wijn van gemaakt is, is een oeroude inheemse druif. Het is ook een druif die zeer goede resultaten oplevert met de gebruikte qvevri vinificatie methode.

Tchotiashvili wijnmakers

Deze wijn is gemaakt door Tchotiashvili, je kunt hen vinden op http://tchotiashvili.com/. Georgische wijnmakers leren vaak om het wijnmaken van hun vader en grootvader. Zo is Georgië niet een land als het om het aantal oenologen (wijnmakers met een diploma) aankomt. Kakha Tchotiashvili is er echter wel een van en hij heeft in Georgië al een enorme reputatie opgebouwd met zijn manier van wijnmaken. Zijn wijnen zijn meermaals bekroond en onderscheiden met allerlei medailles in allerlei kleuren. Tevens is hij een graag geziene spreker over het proces van wijnmaken in de Qvevri.

Ghvino is dé specialist als het gaat om mooie, karakteristieke en opvallende wijnen uit Georgië. Deze oranje wijn kunt u bij Ghvino aanschaffen voor de prijs van € 19,95. Je kunt de wijn vinden op https://ghvino.nl/product/tchotiashvili-kisi/ en de homepage is https://www.ghvino.nl

Geproefd:
Rcheuli Qvevri, een oranje wijn van de Kisi druif

Kleur: de kleur van deze wijn van Tchotiashvili is zeer diep oranje met een vleugje donkergeel op de tong. In de rand is de kleur warm goud met oranje. Een zeer mooie oranje kleur / 3,0

Neus: de neus is prachtig fris en verleidelijk. De neus heeft wat citroen met gekonfijte vruchten. Als vruchten ruik ik perzik, meloen, kleine rode kersjes en wat sigarenas. De neus van deze Rcheuli is diep, medium vol en komt prachtig los / 4,5

Smaak: de smaak is wonderbaarlijk rond met prachtige complexe tonen. Ook hier de mooie frisheid en de complexe qvevri tonen. Ook in de smaak bestaat de frisheid uit citroenijs en daarbij gedroogde pruim, sinaasappelschillen, wat sigarenas, een aromatisch klein zoetje, peer en een vleugje rozijn. De smaak is heel complex dus ik zal nog wel wat indrukken zijn vergeten. De body van de Rcheuli Qvevri is medium vol en goed mondvullend en de afdronk is heel lang met gedroogde vruchten / 8,3

gouden medaille voor wijn

Mijn eindoordeel over deze Rcheuli Qvevri wijn van de Kisi druif:
De Kisi druif behoort tot de mooiste druiven van Georgië. Vooral de zuurgraad gecombineerd met de complexe qvevri tonen maken de wijnen heel mooi. De temperatuur bepalen blijft altijd lastig met de witte qvevri wijnen. Heb je een qvevri wijn met veel schiltannines, dan moet je voorzichtig zijn met de temperatuur. Voor je het weet wordt de wijn te droog en verdwijnt het fruit. Deze wijn van Tchotiashvili heb ik geproefd op 13,1 graden en op 15 graden. Op 15 graden kwam het fruit er veel mooier uit maar dat is voor elke wijn weer anders. Tchotiashvili vineyards heeft hier een prachtige wijn neergezet die barst van de complexiteit maar ook een witte wijn die best wat schiltannines heeft / 2,6

Dus geef ik de Rcheuli Qvevri van Tchotiashvili een totaal van 18,4 punten en een Gouden WijnGekkenMedaille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *