Zweigelt, een technische druif

Zweigelt is de trots van Oostenrijk. Nergens ter wereld is de Zweigelt zo bekend en beroemd als in Oostenrijk. Lees hier alles over de Zweigelt druif.

De Zweigelt is een Oostenrijkse creatie met een intrigerende geschiedenis. Deze blauwe druif heeft zich stevig geworteld in de wereld van de wijn.

Wat is een hybride druivenras
Een hybride druivenras is een variëteit die ontstaat door het kruisen van twee verschillende druivenrassen. Deze kruisingen kunnen doelbewust worden gemaakt om bepaalde eigenschappen te combineren, zoals weerstand tegen ziekten, aanpassing aan specifieke klimaten, of het verbeteren van de smaak.
Hybride druivenrassen zijn vaak het resultaat van wetenschappelijk onderzoek en een strenge selectie uit talloze druiven en experimenten en ze kunnen unieke kenmerken hebben die niet voorkomen bij hun oorspronkelijke ‘ouders’. In de wijnbouw worden hybride druiven vaak gebruikt om wijnstokken te creëren die beter bestand zijn tegen lokale omstandigheden en die hoogwaardige wijnen kunnen produceren. Vooral Nederland kent veel hybride druivenrassen.

Waar komt de Zweigelt druif vandaan

De Zweigelt is eigenlijk een ‘gemaakt’ druivenras. Fritz Zweigelt, een Oostenrijkse natuurwetenschapper, kruiste in 1922 de druivensoorten Blaufränkisch en Sankt Laurent en het resultaat was de Zweigelt-druif. Als een druivenras of druivensoort zo wordt gemaakt dan wordt het een hybride druif genoemd. Deze hybride druif werd ontwikkeld om weerbestendig en hoogproductief te zijn. Hij gedijt goed in Oostenrijkse wijngaarden en heeft een groeiend wijngaardareaal.

Fritz Zweigelt’s briljante kruising heeft geleid tot een veelzijdige druif die zowel jong als oud gedronken kan worden.

Waar moet je op letten als je een Zweigelt druif aanplant

De Zweigelt is een robuuste wijnstok die vaak niet wordt opgebonden. Hij groeit als een “bush vine”, met grote druiventrossen. De bes is daarnaast ook groot en sappig en heeft een dunne schil. Hij rijpt onregelmatig en houdt van warme regio’s met specifiek een landklimaat. Nachtelijke afkoeling is essentieel bij de Zweigelt Goed gedraineerde mergelbodems zijn ideaal voor de Zweigelt. Te veel vocht kan leiden tot rotting en daarmee een mislukte oogst.
De oogst vindt plaats wanneer de druiven hun optimale rijpheid bereiken. Vaak gebeurt dit ’s nachts om oxidatie te minimaliseren.


Lees verder na de advertentie exaro

Groeigebieden van de Zweigelt

Oostenrijk is de thuisbasis van de Zweigelt. Het is de meest aangeplante blauwe druif in het land met een areaal van zo’n 10.000 hectare. Je vindt Zweigelt ook op kleinere schaal in Hongarije, Duitsland en Canada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *