Zweedse ondernemer verdient geld als water met duiken naar Champagne

Je brood verdienen met het opduiken van vracht uit scheepswrakken? De Zweedse ondernemer Peter Lindberg is hard op weg hier ontzettend rijk mee te worden.

Met zijn bedrijf Ocean Explorer zoekt Peter Lindberg naar scheepswrakken in de Oostzee, wat net onder Zweden ligt. En met succes, de meest succesvolle missie tot nu toe was het opduiken van 2.200 champagneflessen uit het Zweedse zeilschip Jonkoping. Dat werd tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeër voor de kust van Finland. Enkele van die flessen zijn in 1998 geveild voor 3.500 euro per stuk bij veilinghuis Christie’s. In totaal verdiende Lindberg er 600.000 euro mee.

Zweedse wet
Volgens de Zweedse wet behoren wrakken ouder dan een eeuw automatisch toe aan de staat. Lindberg zoekt daarom schepen die minder dan een eeuw geleden gezonken zijn. Ook gebruikt hij onderwaterrobots die tot 500 meter diepte kunnen. Het opduiken van champagne op ongeveer zestig meter onder zeeniveau kost 10.000 tot 15.000 euro per dag. Om winst te maken moet hij dus snel en gericht zoeken. In de Oostzee zijn er nogal wat scheepswrakken gezonken met kostbaarheden aan boord. Of er nog veel wijnen worden is wel degelijk mogelijk, er worden nog een kleine 1700 flessen Louis Roederer champagnes te vinden.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin