Zuid-Afrikaanse wijnboeren storten zich op de biologische wijnbouw

De wijnen van KWV in Zuid-Afrika, elgin

Biologische wijnbouw zit in de lift en dat is maar goed ook. Het terugdringen van de chemische stoffen in de wijngaard zal toch eens moeten stoppen.


Lees verder na de advertentie exaro

Op 4 september 2024 is een nieuwe vereniging opgericht: Organic Wines of South Africa. Deze organisatie bestaat uit de belangrijkste gecertificeerde biologische wijndomeinen van Zuid-Afrika.

Het doel is om duurzaamheid in de wijnbouw te bevorderen en niet-chemische productiemethoden onder de aandacht te brengen.

Bestuur en lidmaatschap

De vereniging is opgericht door 11 leden en wordt geleid door een comité bestaande uit:

  • Voorzitter: Alex Dale van Radford Dale Organic Estate
  • Penningmeester: Johan Reyneke van Reyneke Wines
  • Secretaris: Tyrrel Myburgh van Joostenberg Estate

Alle Zuid-Afrikaanse producenten van biologisch gecertificeerde wijn kunnen lid worden, mits ze voldoen aan de EU-criteria.

Doelstellingen

Voorzitter Alex Dale licht toe dat de vereniging streeft naar:

  1. Vergroting van het aantal biologische wijnproducenten in Zuid-Afrika
  2. Introductie van duurzaamheidsprincipes in de hedendaagse samenleving
  3. Versterking van de positie van Zuid-Afrikaanse wijn op de wereldmarkt

Achtergrond biologische wijnbouw Zuid-Afrika

De biologische wijnsector groeit wereldwijd snel:

  • In 2022 was 8,4% van de wereldwijde wijngaard biologisch, tegenover 1,4% in 2005
  • De verkoop van biologische wijn steeg van 29 miljoen kisten in 2012 naar 71 miljoen in 2022 (+145%)
  • De verkoop van niet-biologische wijn daalde in dezelfde periode met 14,2%

Kansen voor Zuid-Afrika met biologische wijnen

In Zuid-Afrika is momenteel minder dan 1% van de wijnproductie biologisch. De vereniging ziet hier grote kansen:

  • Zuid-Afrika’s top 3 exportmarkten (VK, Duitsland, VS) behoren tot de grootste consumenten van biologische wijn
  • Er is ruimte voor groei en marktaandeel in de sector

Voordelen van biologische wijnbouw

De vereniging benadrukt de voordelen van biologische wijnbouw:

  • Effectieve koolstofvastlegging
  • Opbouw van veerkrachtige wijngaarden die beter bestand zijn tegen klimaatverandering
  • Productie van wijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en synthetische stoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *