Zuid-Afrikaanse wijn fors duurder dit jaar

Zuid-Afrikaanse wijn fors duurderWordt de Zuid-Afrikaanse wijn fors duurder dit jaar? Het zou zomaar kunnen. De oogst moet nog beginnen, maar de cijfers zijn dramatisch.

De wijngebieden van Zuid-Afrika bevinden zich meestal in de kustprovincie West-Kaap, die in mei al werd uitgeroepen tot een rampgebied vanwege een ernstige droogte waarbij opdrogende dammen en water beperkingen voor de bewoners en het bedrijfsleven zijn ontstaan.

Wordt Zuid-Afrikaanse wijn fors duurder dit jaar dan?

De Zuid-Afrikaanse wijn zal hoogstwaarschijnlijk wel fors duurder worden in 2018. De oogst van 2018 zal naar verwachting veel kleiner zijn dan de geschatte 1.434.328 ton die geproduceerd werd in 2017, De prognose ziet er niet goed uit. Veel wijnboeren klagen steen en been en missen hierdoor inkomsten.

Irrigatie is dit jaar ook een groot probleem. Vaak worden de wijngaarden voor de goedkopere wijnen getrakteerd met grote hoeveelheden water. Dit hebben zeker jonge wijnranken nodig om te overleven en nog druiven te produceren die je kunt gebruiken voor wijn te maken. De kwaliteitswijngaarden hebben hier minder last van, vaak is hier geen sprake van irrigatie en dat proef je ook terug in de wijnen.

Veel wijnbedrijven, waaronder KWV klagen en zien de toekomst somber tegemoet. Zullen ze de prijzen moeten verhogen en raken ze hierdoor dan hun concurrentiepositie kwijt in de wereld? Het is nog onzeker om te zeggen of dit zal gebeuren, maar de kans is groot dat Zuid-Afrikaanse wijn fors duurder wordt dit jaar.

De irrigatie (het toevoegen van water in de wijngaarden) is met 60% teruggeschroefd dit jaar en zal uiteindelijk te merken zijn in de druivenoogst en de opbrengst van de druiven dit jaar.

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, die 440 miljoen liter wijn per jaar exporteert en lokaal 400 miljoen liter verkoopt, zou hogere prijzen kunnen zien als het gewas aanzienlijk wordt verminderd. Aan de andere kant wordt het voor Zuid-Afrika moeilijker op de internationale markt. De prijzen voor de gemiddelde wijnen in Zuid-Afrika ligt toch al niet zo hoog.