Zuid-Afrikaanse wijn duurder dit jaar

Zuid-Afrikaanse wijn duurder dit jaarMisschien wordt de Zuid-Afrikaanse wijn duurder dit jaar. Denk jij dat Nederland dit jaar weinig neerslag heeft gehad? In Zuid-Afrika is het allemaal nog veel erger.

In november afgelopen jaar was het al rampzalig in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Droogte, droogte en nog eens droogte. Hier moest snel verandering in komen, want anders liep het met de druivenoogst helemaal stuk.
In december viel er in sommige delen nog wel wat regen. Vooral de wijngaarden inlands liepen schade op door de droogte. Aan de kust viel het nog wel mee, het klimaat is daar ook koeler en vochtiger door de zeewind en de mist.
In januari dit jaar werd er vanuit de regering al waarschuwingen afgegeven. Er moest minder gesproeid worden, er moest minder gedoucht worden en er moest gewoonweg minder water gebruikt worden.

Tijdens de oogst in februari en maart viel er gelukkig geen regen. Regen tijdens of net voor de oogst is funest voor de druiven. De druiven zuigen zich vol met water en het eindigt in gebarsten druiven of druivensap dat zo verdunt is, dat er geen of weinig kwaliteitswijnen van gemaakt kunnen worden.

Vooral wijngaarden op zandgrond hadden het zwaar te verduren. De sterk drainerende grond was soms zelfs voor de wijnranken de laatste druppel en moesten soms worden gerooid.

Wellicht de Zuid-Afrikaanse wijn duurder dit jaar

Nu is het tijd om de balans op te maken. Er is heel veel minder wijn geproduceerd dit jaar in Zuid-Afrika. Gemiddeld zijn er 15% minder druiven en druivensap geproduceerd. Vooral Swartland heeft het zwaar te verduren gehad. Swartland is ook een van de gebieden waar de goedkopere wijn vandaan komt en juist dit gebied had het zwaar. Tot wel 50% minder druiven en dus wijn is er geproduceerd dit jaar. Dat Zuid-Afrikaanse wijn duurder dit jaar gaat worden, dat zit er wel in, maar hoeveel duurder? En wordt het dan wel doorberekend aan de consument of blijft de wijnboer berooid achter…

#southafrica #southafricanwine #swartland #expensivewine