Zo valt jouw wijn op de correcte manier in de smaak

Zo valt jouw wijn op de correcte manier in de smaak

Een goed glas wijn valt altijd in de smaak. Maar mensen zijn gewoontedieren en dat geldt ook voor wijndrinkers. Als een bepaalde wijn goed bevalt blijven we daar vaak bij. Dat is natuurlijk prima, maar het haalt de verrassing wel een beetje weg.

Waar moet je nou op letten als je voor een wand met honderden flessen wijn staat? Wat kun je opmaken uit het etiket? Eigenlijk staat alle belangrijke informatie over de inhoud erop en je hoeft echt geen vinoloog te zijn om er wijs uit te worden. In dit artikel vertellen we meer over wijnetiketten en hoe je die leest. Gelukkig is er tegenwoordig Europese regelgeving waarin staat welke informatie op een wijnetiket moet en mag staan, dus wat op het etiket staat zit ook echt in de fles. 

De eerste etiketten

Etiketten zijn al eeuwen oud. Het oudste dat ooit is gevonden stamde uit het Babylonië van 6000 jaar geleden en was op een kruik met twee handvatten (amfora) geplakt. Maar eigenlijk was het wijnetiket tot de 20ste eeuw overbodig omdat wijn in vaten zat en van daaruit rechtstreeks in karaffen, mokken of glazen werd geschonken. De eerste etiketten op flessen wijn noemden met een beetje geluk de druif en de wijnregio, maar niet veel meer. Er was tot die tijd ook nog geen officiële regelgeving voor wijnetiketten.

Etiket voor op de fles

Een etiket doet veel voor de verkoop van de wijn. Een mooi en verzorgd etiket met uitgebreide informatie en bijvoorbeeld een kwaliteitsstempel of -label wordt eerder als ‘goed’ beschouwd. Als je weet hoe je het etiket moet lezen kun je zaken als herkomst, importeur, handelaar, smaak, inhoud en alcoholpercentage vinden. Het voert te ver om in dit artikel alle termen en afkortingen die op een etiket kunnen staan te benoemen, maar we pakken er een paar belangrijke uit. Om te beginnen de verkoopnaam zoals Cava, Vin Rouge of likeurwijn. Dan de afkortingen BOB en BGA. Beschermde Geografische Aanduiding (BOB) wil zeggen dat de wijn ook echt uit de streek komt die op het etiket staat. Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) betekent dat in ieder geval een deel van de productie, verwerking of bereiding heeft plaatsgevonden in het vermelde gebied. 

Etiket achterop de fles

Om het nog makkelijker te maken zit er vaak ook een etiket achterop de fles. Hierop staat dan onder andere het nummer van de partij wijn waaruit de fles gebotteld is, de hoeveelheid sulfieten die de wijn bevat en de naam van de importeur.

Wat maakt een wijn lekker?

Voordat je afstudeert op alle afkortingen, verwijzingen, zegels, labels en stempels raden we je aan om simpel te beginnen. Als je een lekker wijntje hebt gedronken is het goed om het land, de streek of druif te onthouden. Sommige mensen zijn gek op Franse, Spaanse, Italiaanse of Australische wijn. Of ze gaan voor de Pauillac of Haut-Médoc streek. Maar het kan ook dat je liefhebber bent van de Sauvignon Blanc, Chardonnay of Merlot druif. Hoe dan ook; geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *