Yealands als eerste met Awatere Valley Grüner Veltliner in Nederland

yealands family wines marlborough new zealandYealands heeft al meer Grüner Veltliner op de Nederlandse markt, maar deze is nieuw en uit een speciaal gebied.

Yealands Family Wines brengt als eerste een Grüner Veltliner uit de Awatere Valley op de Nederlandse markt. Deze vallei is een superieure subregio in Marlborough, Nieuw-Zeeland. De Yealands Estate Single Vineyard Grüner Veltliner is afkomstig van de wijnoogst van 2015.

De Chief Winemaker van Yealands Family Wines, Tamra Kelly-Washington, noemt het wijnjaar 2015 van Grüner Veltliner ‘uitzonderlijk’. “De wijn vertoont heel veel typische kenmerken van de Grüner Veltliner variëteit, zoals zuiverheid, frisheid, textuur en body”. De wijnmakers van Yealands Family Wines hebben voor het wijnjaar 2015 geëxperimenteerd met een vat van duizend liter in Franse eik en een klein betonnen eivormige wijnvat. Dit bleek een positieve zet voor de ontwikkeling van de gewenste wijnstijl, die het fruitige en de frisheid behoudt maar tegelijkertijd extra lagen textuur en complexiteit toevoegt.

“Deze druivenvariëteit is zeer goed geschikt voor de Awatere Valley en meer specifiek voor de Yealands Estate Seaview Vineyard. De wijngaard ligt letterlijk aan de kust van de Stille Oceaan. Het klimaat en de bodem van deze extreme locatie zorgen ervoor dat de druiven een unieke intense smaak hebben, die perfect past bij de aromatische Grüner Veltliner variëteit”, verklaart Kelly-Washington.

“Marlborough is hoofdzakelijk bekend vanwege de Sauvignon Blanc. We willen onze klanten graag de verborgen schatten van deze regio laten ontdekken, zoals deze rijke en tegelijkertijd herkenbare Grüner Veltliner, een prachtige wijn!”, aldus Gall & Gall

Aromatische variëteiten

Yealands Family Wines is welbekend vanwege het succes met de andere aromatische variëteiten binnen hun aanbod, zoals de Pinot Grigio. De zuiverheid en puurheid van het fruit komt onder andere door de lage maar uitstekende opbrengst van de wijnstokken die zich in de kleine percelen van de Yealands Estate Seaview wijngaard in de Awatere Valley bevinden.

Over Yealands Family Wines

Yealands Family Wines is gevestigd in de Awatere Valley in Marlborough, op de uiterste noordoostelijke top van het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. Doordat de druiven hier worden blootgesteld aan de zwaarste omstandigheden moest Yealands Family Wines vanaf dag één anders denken dan andere wijnhuizen. Nadat hij zijn omvangrijke land zelf met de graafmachine had geprepareerd, opende oprichter Peter Yealands op 08.08.08 de historische Yealands Estate Winery. Met inherente duurzaamheidsprincipes en de hypermoderne groene SMART technologie, is het de eerste wijnmaker ter wereld die vanaf dag één carboNZeroCertTM gecertificeerd is.

Onder de deskundige leiding van Chief Winemaker Tamra Kelly-Washington werd Yealands Family Wines al snel bekend vanwege de uitstekende, premium wijnen. Binnen de eerste zeven wijnjaren won het talentvolle team twaalf trofeeën en meer dan 850 prijzen, waaronder de prestigieuze eer om de titel “New Zealand Wine Producer of the Year” te dragen, welke werd uitgereikt op de International Wine & Spirit Challenge 2014 in Londen.