Wordt 2013 een mooi wijnjaar voor Nederlandse wijnen?

Achterhoek 1

Wordt 2013 een mooi wijnjaar voor Nederlandse wijnen? De vooruitzichten zijn prima, ondanks de moeilijke start.

De vooruitzichten zijn zeker goed voor de Nederlandse wijnen van 2013. Afgelopen jaar was de kleurverandering (véraison) van de Souvignier Gris rond 28 september. Dit jaar was het een kleine week later. Na een moeilijk en veel te koud voorjaar lijkt de schade te zijn ingelopen. De bloei was dit jaar 14 dagen te laat en de druiven hebben dus 8 tot 9 dagen ingehaald en dit is allemaal te danken aan het mooie weer dat we hebben gehad.
Het gehalte oechsle ligt ook rond een zeer acceptabel niveau en de verwachting is dat de Souvignier Gris half oktober geoogst kan worden.
De Riesèl heeft een gehalte van 45 oechsle in het begin van september en de Solaris ligt rond de 65 oechsle. Ook deze druivenrassen hebben de schade ingehaald door het mooie weer van de laatste tijd. Er is in 2013 ook zeer weinig neerslag gevallen en er zijn nagenoeg geen hagelschademeldingen geweest.

Door de weinige neerslag en het extreem droge weer zijn de wijngaarden ook nog schimmelvrij, dit is ook een voordeel en nog een teken dat de Nederlandse wijngaarden een mooi en rijp jaar tegemoet zien.

Nu maar hopen het weer de aankomende tijd zo aanblijft.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!

Of persoonlijk via mijn Linkedin