Wordt 2013 het beste wijnjaar ooit in Nieuw-Zeeland?

wijnbouw nieuw zeeland

Wordt 2013 wordt het beste wijnjaar ooit in Nieuw-Zeeland? De prognoses waren al heel bijzonder en de uitkomst is eigenlijk nóg beter geworden.

In mijn vorige artikel over de jaargang 2013 van Nieuw-Zeeland https://www.wijngekken.nl/2013/05/31/nieuw-zeeland-wacht-een-prachtig-wijnjaar/ heb ik al geschreven over het prachtige wijnjaar die 2013 zou gaan worden. Nu zijn prognoses maar prognoses en zal je altijd moeten afwachten of niet alles té rooskleurig wordt weergegeven, maar in dit geval zijn de prognoses uitgekomen.

Verschillende wijnmakers zijn lyrisch over de jaargang 2013 en ze vinden 2013 waarschijnlijk wel het beste jaar van de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. De meest negatieve wijnmakers vinden het gewoon een fantastisch wijnjaar.
De kwaliteit geldt zowel voor de witte wijnen als voor de rode wijnen. Verschillende proefmonsters zijn genomen van de wijnen die nu nog op vat liggen. Natuurlijk is het nog vrij vroeg om te beweren dat het nu gaan om het jaar van de eeuw of misschien wel de beste jaargang ooit, maar toch…

De Sauvignon Blanc’s hebben alles wat je wilt in een echte Sauvignon Blanc. De wijnen zijn pittig met een pikante zuurgraad tot weelderige tropische vruchten en hinten van noten met een fantastische diepte. Over de Merlot en Pinot Noir zijn de wijnmakers ook zeer enthousiast met uitschieters van een uitzonderlijke diepte en complexiteit, maar ook de wijnen gemaakt van de Chardonnaydruif zijn ongelooflijk goed van kwaliteit.

Vanuit het hele land komen de berichten van uitzonderlijke kwaliteit naar voren. Weken achtereen was het zonnig en niet té heet weer. Er waren zeer droge maanden met net genoeg regen om de kwaliteit te waarborgen. Tijdens de oogst liep alles ook goed mee, droge zonnige dagen werden afgewisseld met koele nachten om de zuurgraad te behouden. Het wijnjaar 2013 is niet geheel verantwoordelijk voor de kwaliteit. De wijnboeren maken beter gebruik van wijngaardmanagement en ze zijn beter gekwalificeerd, zo beweren bronnen.

Er zit een nadeel aan de uitzonderlijke kwaliteit van 2013 van Nieuw-Zeeland, en dat is de prijs. Het lijkt er nu al op dat de hele wereld deze wijnen wilt hebben en daardoor wordt de vraag hoger dan het aanbod. Dit heeft als gevolg dat de prijzen haast zeker zullen stijgen in vergelijking met de afgelopen jaren.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin