Winkels en horeca hebben een wijntekort

De bevoorrading van wijn naar de horeca, maar ook naar de winkels hapert. Is het zo erg dat winkels, cafés en restaurants een wijntekort krijgen?


Lees verder na de advertentie exaro

Nederland en Europa gaan steeds sneller van het slot en consumenten kunnen weer vaker van een mooi glas wijn genieten op het terras of thuis. Importeurs van wijn ondervinden echter grote hinder bij de bevoorrading van winkels en horeca,, dreigt er een wijntekort in Nederland?

Tekort aan grondstoffen voor de wijn industrie

Door een aantal oorzaken kunnen veel orders niet volledig worden uitgeleverd. Er is een internationaal tekort aan papier voor wijnetiketten, karton voor dozen en glas voor wijnflessen. Wereldwijd is er een enorme vraag naar deze producten en veel fabrieken lagen (deels) plat door Corona, waardoor er een forse achterstand is. Daarnaast was er ook nog een staking in één van de grootste glasfabrieken van Frankrijk.

Daarbij produceerden de wijnboeren door de extreme weersomstandigheden in met name Frankrijk, Italië en Spanje veel minder wijn. Om te voorkomen dat ze volgend jaar zonder wijn komen te zitten worden de huidige voorraden verdeeld en uitgesmeerd.

Transport zorgt voor een mogelijk wijntekort bij de wijnimporteurs

Door de grotere vraag naar internationaal zeetransport en de beperkte beschikbaarheid van containers en vrachtschepen wordt de bevoorrading ook nog eens ernstig vertraagd. Het duurt nog even voordat deze situatie is genormaliseerd. Over de weg is het al niet veel beter. In Nederland, maar ook daarbuiten kunnen vrachtvervoerders de grote vraag moeilijk aan en wijnimporteurs moeten daarom langer wachten tot ze de wijn kunnen ontvangen en doorleveren.

Bron: KVNW

Voor meer informatie: http://www.kvnw.nl.

Een gedachte over “Winkels en horeca hebben een wijntekort”

  1. Als wijnimporteur kan ik nog altijd mijn klanten beleveren binnen de 3 dagen en in het aller slechtste geval binnen de week, om het eender over welke hoeveelheid dit gaat. Voorraden worden misschien achtergehouden bij de grote namen uit Piemonte maar de kleine wijnboer wil asap cash, dus die zorgt er wel voor dat de wijnen snel op transport zitten. Met de juiste partners loop je geen blauwtje bij horeca of retail of bij de eindconsument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *