Wineries of the WORLD! CHATEAU MARGAUX

Chateau Margaux

Wineries, oftewel wijnhuizen in ‘gewoon’ Nederlands, zijn natuurlijk over de hele wereld te vinden. In alle soorten en maten. Dit komt omdat bijna overal op de wereld wijn wordt verbouwd.

 

Nu heb je natuurlijk ook wineries die speciaal zijn, of ‘uit de toon’ vallen. Architectonische hoogstandjes en één daarvan is….

CHATEAU MARGAUX

Een van de meest beroemde wijnhuizen is Chateau Margaux, een herenhuis van stand uit de twaalfde eeuw.

Chateau-Margaux-photo-aerienneSinds de zestiende eeuw wordt dit chateau al in verband gebracht met de productie van wijn door de familie Lestonnac.

In 1787 noemde Thomas Jefferson Chateau Margaux als één van de “vier wijngaarden van eerste kwaliteit”. Na de executie van de eigenaar tijdens de Franse Revolutie werd het domein in 1804 gekocht door Bertrand Douat, Markies de la Colonilla. In 1810 tot 1812 werd het door Guy-Louis Combes herbouwd tot het markante kasteel zoals we dat nu kennen, en dat wel het “Versailles van de Médoc” wordt genoemd.

Nadat het door verschillende handen was gegaan, kocht de wijnhandelaar Fernand Ginestet in 1925 aandelen in het domein. Gedurende de daarop volgende jaren kocht hij steeds meer aandelen, totdat hij het volledige eigendom in handen had.

savoirfaire

In 1949 droeg hij het eigendom over aan zijn zoon Pierre Ginestet. Deze was in de jaren zeventig wegens financiële problemen genoodzaakt het kasteel te verkopen aan de Franse groep Félix Potinmet aan het hoofd de in Frankrijk woonachtige Griek André Mentzelopoulos. Voordien blokkeerde de Franse regering overigens de verkoop aan het Amerikaanse conglomeraat National Distillers.

In de jaren 1950-1976 kon Chateau Margaux niet voldoen aan de verwachting die aan een Premier cru wordt gesteld. Na de aankoop van het domein in 1977 door de familie Mentzelopoulos kwam aan deze zwakke periode een resoluut einde.

pic-Chateau-Margaux

Door forse investeringen in de verwaarloosde wijngaard, in de chais en door gezond management van zowel vader Mentzelopoulos als diens dochter Corinne Mentzelopoulos, die hem na zijn overlijden opvolgde, maakte het domein in één keer de sprong van zwakste Premier cru naar (vaak) de beste.

First-year-cellar-by-MGIn 1992 werden Perrier en de Italiaanse familie Agnelli (o.a. eigenaren van Fiat) door een complexe, internationale transactie mede-eigenaren van het château, maar Corinne Mentzelopoulos bleef de leiding houden.

De harmonieuze samenwerking duurde 10 jaar, totdat de Agnelli-groep in 2003 besloot hun aandeel in Château Margaux te verkopen. Corinne Mentzelopoulos kocht ze onmiddellijk terug en werd daarmee enig aandeelhouder van het domein.

Chateau Margaux is, volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855, geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé.

Het wijngoed omvat 77 hectare voor rode wijn en 12 hectare voor witte wijn en er wordt ongeveer 75% cabernet sauvignon, 20% merlot en een beetje cabernet franc en petit verdot (5%) en voor de witte wijn Sauvignon blanc verbouwd. De tweede wijn van het wijngoed heet Pavillon rouge; de witte wijn, Pavillon blanc.

Hier nog een video over Chateau Margaux

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!