Winebird…..”Syrah of Shiraz ”

Syrah

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen en andere wijngerelateerde dingetjes…

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Syrah of Shiraz”…..

SyrahDe syrah druif, of shiraz zoals hij in Australië wordt genoemd, is rond 1990 aan zijn opmars begonnen. Doordat de prijzen van de wijnen uit Bordeaux sterk begonnen te stijgen kwamen andere wijnen onder de aandacht.

Zo ook de wijnen uit de Rhône streek waar Syrah zijn hoogtepunt bereikt in de AOC Hermitage en Côte-Rôtie. Tegelijkertijd werden de wijnen uit warmere streken ook populairder.

Ook Australië begon toen te beseffen welke prachtige resultaten ze konden bereiken met de shiraz.

winebirdOver de herkomst van deze druif bestaan enkele legenden. Werden de eerste wijnranken op de heuvel van Hermitage in de Rhône aangeplant door St. Patrick of werden ze geplant door de terugkerende kruisridder Gaspard de Stérimberg? Ontstond de syrah druif in Perzië en is de naam ontleend aan de stad Shiraz?

Of was de bakermat Egypte en kwam hij via het Siciliaanse Syracuse terecht in het Rhônegebied, waarbij hij onderweg zijn naam kreeg?

Of is syrah in het noordelijke Rhônegebied ontstaan en er gebleven? Deze laatste theorie blijkt de juiste te zijn.

De syrah druif wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk in de noordelijke Rhône, de Languedoc, Roussillon, Provence en zuidelijke Rhône.

In Australië, waar hij shiraz wordt genoemd, is deze druif echter koning der druiven. Vooral in de Barossa Valley of McLaren Vale brengt deze druif grootste wijnen.

Maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!