Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen en andere wijngerelateerde dingetjes…
In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Nebbiolo”…..
De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. Omdat de druif zeer langzaam rijpt wordt zal deze als allerlaatste van alle soorten geoogst worden. Meestal in de 2e helft van oktober of zelfs 1e week van november. De naam is waarschijnlijk ook afkomstig van het woord “nebbia” of mist, die rond deze periode ’s ochtends de dalen in Piëmonte vult.
De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt.
De Nebbiolo rijpt zeer langzaam en daarom kunnen de druivenstokken alleen op de warmste hellingen met min of meer zuidelijke expositie gepland worden.
Niet op de hogere delen van de heuvels, maar tot ca 450 m boven zeeniveau. De Nebbiolo heeft een vrij hoog gehalte aan tannine. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de wijn.
Vanwege deze tannines wordt nebbiolowijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het altijd een wijn die vooral als hij jong is merkbare tannines heeft en veel structuur heeft. Vrijwel alle wijnen van de Nebbiolo hebben baat bij flesrijping, soms van maar een paar jaar, maar de beste 10-20 jaar of zelfs nog (veel) meer.
Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes en geraniums, rozenblaadjes, en aardse tonen zoals (bos)grond, paddenstoelen en teer.
Een ander zeer herkenbaar kenmerk is zijn kleur: Nebbiolo heeft relatief weinig kleur, heeft een bruin-rode kleur en de neiging om bij veroudering snel kleur te verliezen (verbruining).
Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….
http://www.youtube.com/watch?v=9UCu_f7BKr0
Proef smakelijkkk…
Chris