Wijnvrouw van het Jaar

wijnvrouw van het jaarVrouwen worden steeds belangrijker en dat is maar goed ook. In de politiek zie je het al een tijdje en de overheid is hard bezig om meer vrouwen op de werkvloer te krijgen. De wijnwereld gaat de strijd aan met wijnvrouw van het jaar.

Vrouwen hebben een andere kijk op dingen en dat zie je terug op de werkvloer en bij de leidinggevenden. Nu is de wijnwereld aan de beurt met de mooie titel ‘wijnvrouw van het jaar’.

Wat is een wijnvrouw van het jaar

Op vrijdag 31 mei heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Birthe van Meegeren uitgeroepen tot de allereerste Wijnvrouw van het Jaar! Deze nieuwe award werd voor de eerste maal feestelijk uitgereikt tijdens Villa’s Culinair Wijntheater op Villa Westend. Winnares Birthe van Meegeren werkt al meer dan 20 jaar in het vak, heeft diverse wijndiploma’s behaald.

In een bomvol Wijntheater nam Birthe de Award in ontvangst. Deze werd aangeboden door Champagnehuis Ayala en betekent onder meer een dag meelopen met Chef de cave; Caroline Latrive.

Allereerste Wijnvrouw van het Jaar 2019 award gaat naar…

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten. Dit geldt voor de hele bedrijfstak in Nederland, dus ook voor de wijnwereld. Volgens initiatiefnemers en oprichtsters van de stichting Wijnvrouw van het Jaar, zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Wijnvrouw van het Jaar 2019 was een spannende strijd tussen verschillende dames

Vanaf mei 2018 werd elk kwartaal een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen die in aanmerking kwam voor de titel ‘Wijnvrouw van het jaar 2019’. In de race voor ‘Wijnvrouw van het jaar’ zaten Monique Breuer, Michèle Lainé en Esmee Langereis. De jury verkoos na een uitvoerig beraad Birthe van Meegeren als winnares.

Naast het oordeel van de jury, gold ook de stem van het publiek. Via http://www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon men stemmen op één van de vier genomineerden. Tot 30 mei werden de stemmen geteld, de meeste stemmen gingen uiteindelijk en na een spannende strijd eveneens naar Birthe van Meegeren.

Jury en juryrapport en de wijnvrouwen

De jury van Wijnvrouw van het Jaar bestaat uit culinair journalist en TV persoonlijkheid Janny van der Heijden, vice-voorzitter van de Nederlands Gilde van Sommeliers Heleen Boom, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren Peter van Houtert en Register Vinoloog Barbara Verbeek.

Om in aanmerking te komen voor ‘Wijnvrouw van het Jaar’ keek de jury naar de volgende eigenschappen: De Wijnvrouw van het Jaar is onderscheidend en een echte professional, ze beschikt over grote deskundigheid in haar vakgebied. Zij is een voorbeeld voor andere vrouwen, die zich aan haar kunnen optrekken. Kwaliteitswijnen worden door haar toegankelijk gemaakt. Zij is een inspirerende persoonlijkheid die laat zien dat volharding tot resultaten leidt.

Birthe is een echte duizendpoot in de wijnwereld, ondanks haar bescheidenheid weet zij op vanzelfsprekende wijze haar kwaliteiten voor het voetlicht te brengen waardoor ze gezien en herkend wordt als een echte wijnspecialist met heel veel kennis van zaken. Niet bang om haar verantwoordelijk te nemen en verantwoording te dragen voor een van de grote spelers in de markt van Nederland. Helemaal bijzonder als je bedenkt dat Birthe haar WSET 4 advanced diploma haalde in een periode dat ze een drukke baan had, en een gezin met opgroeiende kinderen waardoor ze iedere ochtend voordat het hele gezin wakker was haar studie deed en haar diploma’s haalde. Aldus het Juryrapport.