Wijnvrouw van 2021, wie is de winnares?

Afgelopen dinsdag heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar een nieuwe winnares uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2021. De verkiezing beleefde haar derde editie, de award werd feestelijk uitgereikt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy.


Lees verder na de advertentie exaro

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. In 2019 richten Clarissa en Barbara de Stichting Wijnvrouw van het Jaar op. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

En de winnares is… Claudia van Dongen

Winnares Claudia van Dongen is register wijndocent, register vinoloog, wijninspirator, wijninkoper, wijndocent en oprichter van een B2Bwijnplatform waar inkopers en wijnmakers elkaar treffen.

De jury stond met vier ambitieuze en inspirerende wijniconen voor een lastige opgave. Na een spannende strijd, waar het uiteindelijk een nek-aan-nekrace was met Nadien de Visser, ging Claudia van Dongen vanwege haar jaren lange onvermoeibare inzet in de wijnwereld er met de winst vandoor. Volgens het juryrapport is Claudia van Dongen een wijninspirator die anderen net zo gek van wijn laat maken als ze zelf is. Zij is een multitalent, veelzijdig, een onderneemster in de breedste zin van het woord. Ze doet dit door middel van wijnstudies, wijnreizen en ontmoetingen met wijnmakers. Behalve voor haar persoonlijke ontwikkeling dienen deze inspanningen ook altijd een hoger doel, namelijk anderen inspireren.

De stemronde voor de wijnvrouw van het jaar

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier ambitieuze vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren Claudia van Dongen, Elke Wolterink, Nadien de Visser en Floor van Ede. De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert (voorzitter KNVW), Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het jaar 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek. Via de compleet vernieuwde website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon worden gestemd op de genomineerden.

Over Claudia van Dongen

Claudia timmert al sinds 1989 aan de weg als ‘wijninspirator’. Haar dagelijkse doel: haar passie overbrengen en anderen wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn. Daarvoor is zij jaarlijks twee tot drie maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te ontmoeten, wijn in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers. Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus.

Meer weten? Lees alles over de Wijnvrouw van het Jaar op https://www.wijnvrouwvanhetjaar.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *