Wijnspel, het leukste kaartspel over…WIJN!

wijnspel

Esther Meijer, u weet wel ‘onze’ columniste, is niet alleen in de weer met het geven van wijn- en theecursussen die overigens zeer gewild zijn!, maar zij heeft zich ook druk gemaakt met een spelletje, genaamd “Het Wijnspel”.

Zo tijdens Sinterklaas en de feestdagen is het altijd leuk om een spelletje te spelen. Nederlanders houden van wijn, maar misschien houden ze nog meer van spelletjes en waarom zou je dat niet combineren? Een gouden idee!

Nu testen de WijnGekken alles, van glazen, tot stoppers, van chambreertoestellen, zoals de Centellino tot Bag in Box toestellen en dus waarom niet een wijnspel? Kort mailtje naar Esther en Esther was zo vriendelijk om het spel toe te sturen.

Het blikken doosje geopend (goed idee dat blik, lekker stevig en dus blijft de inhoud altijd beter in tact dan bij een kartonnen doosje…) en alles ziet er netjes verpakt uit. Kaartjes, een gebruiksaanwijzing, een dobbelsteen, etc.

wijnspel A 500Hoe te spelen?

Nu ga ik niet vertellen hoe je het spel precies moet spelen, want dat kan je allemaal zelf wel lezen in de gebruiksaanwijzing, maar ik zal wel een klein tipje van de sluier optillen.

Na het gooien met de dobbelsteen zet je de pion op het spelbordje (het is allemaal niet zo groot en dus lekker handzaam!) en kom je op een bepaalde categorie. De categorieën bestaan uit: “afkomst”, “terminologie”, “waar/niet waar”, “productieproces”, “geschiedenis” en “proeven”.

Op de 51 kaartjes die erbij zijn geleverd staan zes vragen verdeeld over de categorieën. Als je wel eens triviant hebt gespeeld zie je direct de overeenkomsten.

Nadat je de vraag van de desbetreffende categorie goed hebt beantwoord (de antwoorden staan aan de achterzijde van de kaart), dan krijg je van die categorie een soort fiche die je op groen zet op één van de vier wijnspelkaartjes. Heb je alle categoriefiches bij elkaar gespeeld dan win je het spel.

wijnspel B 400Op zich is het allemaal vrij simpel en een erg leuk tijdverdrijf. Op het blikje staat dat het voor 2 tot 4 personen te spelen is met een leeftijdscategorie van 18+. Ik ben van mening dat het nog veel leuker is om groepjes te maken. Bijvoorbeeld de mannen tegen de vrouwen… kijken wie het meeste weet (met natuurlijk een goed glas wijn erbij!).

Moeilijk?

Tsja, wat zal ik daar nu eens over zeggen. Zeg ik dat het moeilijk is dan wordt mijn wijnkennis als een lachertje beschouwd, maar zeg ik dat het makkelijk is dan zegt iedereen dat ik een wijnsnob ben (en dat ben ik echt niet!).

Nou, we doen de proef op de som…. Wie weet het antwoord op deze vraag: “Wanneer werd in Zuid Afrika de eerste wijn gemaakt?”. Wanneer je het goede antwoord hierop kan geven dan vind je het wijnspel té gemakkelijk en laat het dan maar lekker in de schappen liggen, maar weet je het antwoord niet, dan ligt er een uitdaging op jou te wachten….

Er worden natuurlijk ook ‘normale’ vragen gesteld zoals: “Smaakt een Duitse Spätlese altijd zoet?” en het antwoord hierop is natuurlijk…..

Ja, ik ga het toch allemaal niet verklappen!

Daarvoor kan je het wijnspel HIER voor de lage prijs van € 9,95 bestellen bij Esther Meijer.

Kan nog net even voor Sinterklaas of voor onder de Kerstboom…want zeg nou zelf…kost toch niets en je hebt er a. veel plezier aan en b. je steekt er zeker wat van op!

Een leuk spel met in de andere hand een wijnglas….

Proef smakelijkkk…..
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!