Wijnschandaal in Oostenrijk


Er lijkt weer een wijnschandaal te zijn in Oostenrijk. Herhaalt de geschiedenis zich in dit mooie wijnland?


De gebeurtenissen in Oostenrijk roepen slechte herinneringen op aan het wijnschandaal van de jaren ‘80 van de vorige eeuw. In Burgenland werd een wijnmaker veroordeeld voor een vreemde manier van wijn blenden.

Volgens verschillende Oostenrijkse media had de man glycerine aan zijn wijnen toegevoegd om ze “meer body” te geven en om slechte wijnjaren te compenseren.

Wijnschandaal in Oostenrijk

De 37-jarige man werd veroordeeld tot 16 maanden gevangenisstraf wegens ernstige commerciële wijnfraude. Deze straf werd echter tot een voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar. Volgens de Oostenrijkse wetgeving betekent dit dat hij niet meteen de gevangenis in hoeft, maar alleen als hij tijdens zijn proeftijd opnieuw crimineel wordt gaat hij de gevangenis in.

Een kennis van de man – een gepensioneerde wijnboer – adviseerde hem meerdere keren om glycerine toe te voegen aan de wijn om die meer body te geven. Deze oude wijnboer had schijnbaar wat ervaring op dit gebied, maar ontkende gelijk het hele verhaal. De rechtbank trapte hier niet in en ook hij werd veroordeeld en moet een boete van 3.600 euro betalen.
Beide uitspraken zijn nog niet definitief en ze kunnen nog in hoger beroep. In totaal zouden 284 (ook internationale) klanten getroffen zijn, het schadebedrag bedraagt ​​ruim 170.000 euro.

Jarenlang malafide wijn maken

Drie jaar lang voegde de wijnmaker onopgemerkt de (hoogwaarschijnlijk) synthetische glycerine toe aan zijn wijnen. Tijdens een inspectie door de overheid werd de man uiteindelijk ontdekt en werden ongeveer 25.000 flessen geïnfecteerde wijn gevonden. Na een uitgebreid verhoor bekende de wijnboer zijn illegale praktijken en lapte hij bovendien de oude wijnboer er ook bij.

Glycerine in wijn

De stof schijnt weliswaar onschadelijk te zijn voor de gezondheid, maar het is verboden door de Oostenrijkse wijnwet om stoffen toe te voegen aan de wijn. Het is niet zeker bekend om de stof een plantaardige, dierlijke of synthetische oorsprong heeft. De wet is overtreden en er zijn duizenden (en misschien wel miljoenen) wijn consumerende liefhebbers in gevaar gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *