Wijnrestaurant op het land, culinair genieten op z’n Limburgs

Onlangs bezocht ik het “Wijnrestaurant op het land”, gelegen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Een aanrader! Hierbij een impressie van mijn bezoek.

Na een kleine 3 uur rijden kijk ik uit over een wijngaard en zie ik in de verte glooiende heuvels. Hoe anders en “niet Nederlands” is dit uitzicht dan de plek waarvan ik vanochtend ben vertrokken: het vlakke Noord Hollandse polderlandschap. Ik ben te gast in het pop-up restaurant “Wijnrestaurant op het land” voor een lunch met daarbij (uiteraard) wijnen. Om precies te zijn Limburgse wijnen uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Het verrassende concept van wijnrestaurant op het land laat je genieten van al het moois wat bourgondisch Limburg te bieden heeft. Een prachtige plek aan het raam is voor ons gereserveerd, recht tegenover de open keuken.

uitzicht vanaf Wijnrestaurant op het land

Als entree worden we verwend met een mooie rosé bubbel, de Pareltjes van Annaline, gemaakt door Wijndomein St. Martinus, uiteraard in nauw overleg tussen Stan Beurskens van St. Martinus en Annaline Doelen van wijnrestaurant Mes Amis te Maastricht. Amberkleurig, met een goed gedoseerde mousse, aardbeien, fris en sappig van smaak, rond en iets ziltig. Goed in balans, een uitstekende binnenkomer!   

Als voorgerecht heb ik een ambachtelijke aardappelsalade met Limburgse gerookte forel, gegrilde Little Gem en rode biet. De salade is lekker fris, de forel verfijnd gerookt. Delicaat gerechtje.

Door naar het hoofdgerecht: Vangst van de dag met peterselie aardappelmousseline en beurre blanc saus. De vis (roodbaars) is fraai op de huid gebakken en heeft daardoor een heerlijk korstje. De saus is licht maar smaakvol. Ik ben doorgaans niet zo van gerechten met iets van “aardappelpuree” of wat daar op lijkt, maar hier word ik toch erg blij van.

Als “toetje“(om het wat oneerbiedig te zeggen) heb ik gekozen voor een kaasplankje van 4 Regionale kazen van Tom Miesen (voor gastronomie op maat, in het bijzonder kaas en wijn). Ik ben dol op kaas en geef toe dat ik “kaasverslaafd” ben. Het plankje bestaat uit 1 harde kaas en 3 zachte kazen, waarvan 1 met blauwschimmel. De kaasjes worden geserveerd met 2 soorten appelstroop en dat is een heerlijke combi.

We hebben zelf een wijnarrangement van 3 wijnen samengesteld. Er is een uitgebreide wijnkaart met vele regionale (Limburgse) wijnen . Wij hebben gekozen voor 3 wijnen die gevinifieerd zijn door Wijndomein St. Martinus. Deze huiswijnen zijn samengesteld door Stan en Annaline. Als witte wijn hebben we gekozen voor Cuvée Mes Amis, een houtgelagerde wijn van de Pinot Gris en Souvignier Gris druif. Licht strogeel van kleur, fruit van peer, perzik en abrikoos. Rond, vol en vriendelijk van smaak met fijne zuren. Een wijn die bovendien gastronomisch breed inzetbaar is. De wijn ging bijvoorbeeld goed samen met de vis in mijn voor- en hoofdgerecht.  

Patriek in actie

Rood wordt vertegenwoordigd door Cuvée Patriek 2018, een houtgelagerde wijn van de Pinot Noir, Dornfelder en Regent druif.  Vrij diepe kleur,in de neus bosbessen en iets tabak. Wat tannine op de tong, chocolade, gedoseerde zuren, vol en best vriendelijk in de mond. Mijn vrouw heeft als hoofdgerecht “Wagyu van de dag” en de combi met Cuvée Patriek werkt complementair en pakt zodoende prima uit.

Als dessertwijn staat Zusje 2018 op tafel, een wijn van laat geplukte Solaris en Muscaris druiven. Strogeel met een delicaat bouquet van honing en blanke rozijnen. Fraicheur in de smaak, peercompote en iets prikkende zuren die het lekker fris houden.  “Zusje” vormt een uitstekende match met mijn kaasplankje.   

Zeker niet om te vergeten: echt heerlijke koffie (Blanche Dael) tot slot maakt het helemaal af.

zicht op de keuken

We hebben genoten van de lunch. De bediening was vriendelijk en correct. Daarnaast was het vanaf onze tafel mooi om te zien hoe Patriek Doelen en zijn brigade geconcentreerd bezig waren in de keuken. Het was met recht culinair genieten! Wijnrestaurant op het land is er tot en met 11 oktober, dus grijp uw kans!


Voor informatie en reserveringen: www.wijnrestaurantophetland.nl.   

Met dank aan Bas Hoogland.

#wijnrestaurantophetland #limburgsewijnen #wijnrestaurantmesamis #nederlandsewijnen #belgischewijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *