Wijnrestaurant op het Land 2023

Onlangs was ik (met familie) te gast bij Wijnrestaurant op het Land, in het Zuid-Limburgse Voerendaal. Hierbij een verslag van ons bezoek aan dit fantastische culinaire Limburgse evenement.

Op zaterdag 29 juli was het zover, na maanden geleden een reservering te hebben geplaatst. We hadden er dan ook echt naar uit gekeken. Het weer was helemaal niet onaardig, in de avond scheen de zon prachtig op de wijngaarden rondom het pop-up restaurant.

We hadden gekozen voor een 6-gangen menu, met bijpassende Limburgse wijnen. Ik leg in mijn verslag de nadruk op de geproefde wijnen (we zijn nu eenmaal een website over wijn), maar ik wil wel melden dat het eten van een onberispelijke kwaliteit was. Er was duidelijk veel aandacht en liefde aan besteed. De gerechtjes waren verrassend en mooi gepresenteerd. Zie daarom de foto’s: dit keer niet van flessen, maar van eten.  

Het aperitief bestond uit een mousserende wijn, gemaakt van de Riesling druif: Het Vonkeltje van Vriendschap 2021. Dit is een wijn gemaakt volgens de Methode Traditionelle, afkomstig van Landgoed Overst van gastheer Ruud Verstegen. Een open, stuivende neus van ananas en limoen. Strak droog en fris op de tong, met veel citrusfruit. Sprankelend en zuiver. Heerlijk om zo te beginnen met deze culinaire reis!   

De eerste gang bestond uit een gerechtje met octopus, paprika en chorizo. De begeleidende wijn bestond uit een Auxerrois van Overst uit het lastige jaar 2021. Licht strogeel in het glas. In de neus zacht geel fruit. Op de tong ook zacht, sappig en rond. Perzik en ananas. Een goed glas en goede combi.

Daarna een bordje met maishoen, soba en beukenzwam, vergezeld met een glas Vriendschap 2022 van Wijngaard St. Martinus, gemaakt uit de druiven Chardonnay en Auxerrois. Strogeel en vrij intens van kleur. Zacht rijp geel  fruit, romig en rond op de tong. Een vriendelijke, fijne wijn.  

De derde gang bestond uit gekonfijte kabeljauw met hazelnoot en citroen. Wijn: Overst Cuvée wit 2022. Dit is een blend van Auxerrois, Müller-Thurgau en Pinot Gris. Helder en bleekgeel. Een wijn met vrij zachte fruitsmaak en milde zuren. De smaak van deze zachte wijn was in mijn optiek niet helemaal opgewassen tegen het zuur van de citroen in dit gerechtje. De wijn viel hierdoor enigszins weg.

Daarna volgde het heerlijke spaakhammetje, hasselback-aardappeltje en coleslaw. Dit gerecht werd begeleid door een Pinot Noir 2019 van Overst. Een wijn met een vrij diepe kleur voor een Pinot Noir. Aantrekkelijke, elegante neus met veel zoet rijp fruit. Rond van smaak met iets tannine op de tong. Vrij slank, gedoseerd rood fruit van zure kersen en blauwe bessen. Iets zoutig, salmiak. Een heel mooi glas, persoonlijk vond ik dit (met een nipte voorsprong op de volgende wijn) de beste rode wijn van het menu.

Gang nummer 5 bestond uit kalf, shi-take Hollandaise en zoete aardappel. Bijpassende wijn was ditmaal van Wijngaard St. Martinus, die een speciale wijn had samengesteld onder de naam Cuvée Patriek 2019, verwijzend naar chef-kok Patriek Doelen. Deze blend bestaat uit Pinot Noir, Dornfelder, Regent en Cabernet Cortis. Een huwelijk van “oude” en “nieuwe” rassen. Het levert een wijn op met een  zeer diepe, donkerrode kleur. In de neus zwarte kersen en bosbessen. De smaak is krachtig en vol, met donkerrood fruit, chocolade, koffie en drop.  Een robuuste wijn.  

Tot slot een selectie van kazen van Tom Miesen. Een mooie selectie met zachte en harde kaasjes uit België (Voerstreek, Herve en Wallonië). De wijn hierbij was er één van Landgoed Overst, de Cuvée Rouge 2019. Deze Cuvée bestaat uit een mix van de druivenrassen Regent, Dornfelder en Cabernet Sauvignon (ja, echt!). De wijn heeft 1 jaar houtlagering meegekregen. Dieprood van kleur. In de neus een bosgeur na een zomerse regenbui en wat bessenjam. In de mond redelijk vol en iets drogend. Rood fruit van bosbessen en vlierbessen.    

Het was een heerlijke beleving waarbij de glazen wijn “bourgondisch” werden gevuld. Ik kan mij voorstellen dat u de hoeveelheid aan glazen wijn te groot vindt, zeker bij een 5,6 of 7 gangen menu. U kunt daarom ook kiezen voor een halve glazen of een non-alcoholisch arrangement. Uiteraard kunt u ook zelf wijnen kiezen uit het assortiment van Nederlandse en Belgische wijnen.

Over Wijnrestaurant op het land

Wijnrestaurant op het Land is een samenwerking van Wijnrestaurant Mes Amis en Frenk Theuns. Eigenaresse van Mes Amis, Annaline Doelen heeft de keuze aan regionale wijnen samengesteld. Het “keukenteam” staat onder leiding van haar zoon Patriek Doelen. Het culinaire concept is bedacht door Frenk Theuns. 

Centraal bij Wijnrestaurant op het Land staat de liefde voor lokale streekproducten. Gastheer van dit jaar is Ruud Verstegen van Landgoed Overst. Het pop-up restaurant bevindt zich te midden van de prachtige wijngaarden van Landgoed Overst.

In het restaurant bevindt zich een mini-variant van het Wine Experience Center Limburg (op de foto hierboven zie je een gedeelte), een initiatief van Maurice Warnier (Vinteur) en Patriek Doelen. Dit initiatief heeft als doel de mensen meer te weten te laten komen over Limburgse wijnen, o.a. door proeven, ruiken en voelen. Het is de bedoeling dat dit concept in 2024 vorm gaat krijgen.  

Wijnrestaurant op het Land staat nog tot en met 20 augustus aan de Winthagerweg in Voerendaal. Voor reserveringen, klik HIER

Tijd om naar huis te gaan...
Tijd om naar huis te gaan…

                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *