De Franse wijnproducent Georges Duboeuf is overleden. Georges Duboeuf stierf afgelopen week na een beroerte. De koning van de Beaujolais is 86 jaar oud geworden.
De koning van de Beaujolais, met mooie wijnen uit de Rhône vallei en ook nog eens producent van een aantal wijnen uit de Bourgogne, is overleden.
Duboeuf begon midden jaren 60 met het maken van wijn. De wijnen van Georges Duboeuf groeiden uit tot een wereldnaam. Een bedrijf dat nu 30 miljoen flessen per jaar produceert, wat ongeveer een vijfde van de totale beaujolais-productie is, heeft een nieuwe wijnproducent.
De naam Duboeuf staat voor het grootste en meest moderne wijnbedrijf van de Beaujolais. Sinds enkele jaren wordt zijn zoon Franck klaargestoomd om zijn vader op te volgen. Met Georges Duboeuf ging het al een tijdje niet zo goed.
Met zijn enorme vakkennis heeft Georges Duboeuf de Beaujolais een nieuwe naam gegeven en zichzelf verzekerd van de bijnaam ‘Le roi du Beaujolais’. Het is een gemis voor de Beaujolais dat Georges Duboeuf is overleden.
Duboeuf koopt zijn druiven in en maakt er wijn van
Duboeuf zijn kracht ligt bij de inkoop van druiven, maar ook wijnen. Tijdens en na de oogst keurde hij en zijn medewerkers dagelijks zo’n 200 wijnen. Hij was altijd op zoek naar het beste van het beste maar wel voor de meest scherpe prijs. Hij maakte gewone Beaujolais, Beaujolais Primeur of Nouveau en bekende Crus zoals Fleurie of Moulin-à-Vent. Bij de Crus staat de identiteit van de betreffende gemeente voorop. Ook maakte hij een serie wijnen van aparte Domaines, hiermee gooide hij hoge ogen met de wijnen uit de Rhône vallei.
Hij maakte altijd wijnen met respect voor de identiteit van het Château of het Domaine.
Buiten de Beaujolais heeft Georges Duboeuf zijn expertise gericht op tafelwijnen, cépage-wijnen uit de Languedoc, Rhône-wijnen en Crémant de Bourgogne. Allemaal wijnen die voldoen aan zijn hoge kwaliteitseisen en die uitblinken door hun goede prijs/kwaliteit.
Georges Duboeuf wijnen worden veel geëxporteerd
Driekwart van de wijnen gaan de grens over. Dat wil niet zeggen dat de wijnen in de bakermat Frankrijk niet populair waren, maar veel krediet heeft Duboeuf wel in Frankrijk verspeeld.
In 2006 kreeg Duboeufs bedrijf een boete van 30.000 euro omdat één van de wijnmakers verschillende druivenrassen in de Beaujolais had gestopt, in plaats van alleen Gamay. Duboeuf ontkende elke betrokkenheid bij de fraude.
De koning of paus van de Beaujolais streek is niet meer
Duboeuf verdiende zijn bijnaam, de paus van Beaujolais, in de jaren 80. Hij gaf toen elk jaar bij de verschijning van de Beaujolais nouveau (of Beaujolais primeur) grote feesten met beroemdheden, sterrenkoks en politici en werd zelf een van de bekendste wijnmakers van Frankrijk.