Wijnoogst Zuid-Duitsland 2016

wijnoogst-zuid-duitsland-2016-weinstube

De wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 en speciaal in in Baden en Franken enorm goed verlopen. Na een lastig voorjaar is het uiteindelijk toch goed afgelopen.

Wijnoogst Zuid-Duitsland 2016

In Baden bleek het motto: eind goed, al goed

Het goede nieuws uit Baden begint met de afloop. Zowel de kwaliteit als de opbrengst van circa 1,25 miljoen hectoliter is bovengemiddeld. Juist in de tweede helft van september, na perfect zonnig en droog nazomerweer in de voorafgaande weken, wonnen de druiven prima aan rijpheid. Ook het begin van oktober was ideaal en mede dankzij de koele nachten goed voor kerngezonde druiven.

Wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 is prachtig voor Spätburgunder

Typerend voor de wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 in Baden zijn dan ook wijnen van zeer goede kwaliteit met fruit en sap. In het voorjaar zag het daar nauwelijks naar uit. Na een vertraagde uitloop was het weer tot in juni regenachtig, met als gevolg het optreden van valse meeldauw. De daardoor veroorzaakte schade bleef doorgaans wel binnen de perken, enkele plaatselijke gevallen van serieus opbrengstverlies daar gelaten. De wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 is prachtig geworden, dankzij de goede waterverzorging ontwikkelden de druiven zich tijdens de warme zomer voorspoedig. In juli bereikten de temperatuur zelfs even een piek van 37 °C. Al bij al was het voor een heel arbeidsintensief jaar voor wijnboeren met een happy end voor wijnliefhebbers.

 

wijnoogst-zuid-duitsland-2016

 

Wijnoogst Zuid-Duitsland 2016

In Franken was het een prachtige finale na een spannend jaar

Stond het oogstjaar 2015 in het teken van grote hitte en droogte, 2016 maakte het de wijnboeren op een andere manier moeilijk. Kenmerkend was namelijk de extreme neerslag in mei en juni die voor een tot dan toe ongewoon hoge druk van peronospora zorgde. Met name bij tal van biologisch werkende bedrijven leidde dat groot verlies aan opbrengst. Tot overmaat van ramp veroorzaakten late nachtvorst eind april en hagel op 30 mei in de zuidelijke Maindreieck aanzienlijke schade. In augustus werd het heel droog en warm, zodat jonge aanplant moest worden geïrrigeerd. Eind september begon bij perfect herfstweer de pluk van Müller-Thurgau en Bacchus, terwijl in oktober de Burgunderrassen en Silvaner aan de beurt waren. Door de goede gezondheid van de druiven verliep de pluk na alle voorgaande hectiek betrekkelijk ontspannen. Het was de zo gewenste, maar nauwelijks nog verwachte beloning voor de wijnboeren. Volgens president Artur Steimann van Fränkischer Weinbauverband was dat een prachtige finale na een heel spannend jaar.

De wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 heeft een hoge opbrengst

De geschatte opbrengst van 500.000 hectoliter ligt boven die van 2015 bij een gemiddeld mostgewicht van Spätburgunder tot 92 ° Oechsle en een aandeel van ruim 65 procent voor predicaatswijnen. De wijnen zijn evenwichtig en fruitig met goede zuren en bescheiden alcohol, precies zoals de consument ze graag wil.

 

Wijnoogst Zuid-Duitsland 2016

In Württemberg zijn de uitdagingen prima opgelost

wijnoogst-zuid-duitsland-2016-stijle-wijngaarden-in-duitslandZoals overal in het zuidwesten van Duitsland, liet het voorjaar zich ook in Württemberg van een extreem natte kant zien en eiste het een doordachte gewasbescherming. Daarna werd het steeds warmer en droger. Rassen als Acolon en Dornfelder hadden midden augustus al volop kleur. Ook andere rassen als Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Trollinger en Schwarzriesling ontwikkelden een uitstekende fysiologische rijpheid. De pluk vond continu plaats van 24 september tot einde oktober bij overwegend droog weer, enkel door zware regen op 21 oktober onderbroken. De Württembergse wijnboeren bottelen dit jaar wijnen met een zeer goede kwaliteit, volgens de experts vergelijkbaar met die van het topjaar 2015.

De wijnoogst Zuid-Duitsland 2016 heeft wel maar een gemiddelde opbrengst

Het oogstvolume viel met 1,1 miljoen hectoliter ietsje hoger uit dan het langjarige gemiddelde en zelfs ook nog wat groter dan in het modeljaar 2015. De perfecte oogstomstandigheden met zonnige dagen en koele nachten hebben de wijnen hun finesse verleend. Ze presenteren zich als fruitig en uitgesproken typisch voor het druivenras.

 

Lees meer over wijnoogsten van 2016 in Duitsland op:

[get_posts tag=”wijnoogst-duitsland-2016″ numberposts=12 ]