Wijnoogst 2016 Noord-Duitsland

wijnoogst-2016-noord-duitsland-een-wijnstok

De oogst van de druiven is afgelopen en Duitsland en met name Noord-Duitsland kan terugkijken op een mooi wijnjaar. De wijnoogst 2016 Noord-Duitsland is heel goed verlopen.


Wijnoogst 2016 Noord-Duitsland

In Saale-Unstrut is het een mooi wijnjaar geweest

In Duitslands noordelijkste wijngebied Saale-Unstrut liepen de druivenplanten in mei bij een stralend blauwe hemel uit. Ook de midden juni beginnende bloei verliep zonder problemen. Precies aan het begin van de zomer steeg het kwik tot rond 30 °C. Juli was eveneens warm en droog, maar in de omgeving van Freiburg viel op 17 juli een hagelbui. Vochtigheid en zwoele warmte veroorzaakten weliswaar een zekere druk van ziekte, maar wijnboeren konden daaraan het hoofd bieden met gericht loofwerk om de trossen beter te doorluchten en droog te houden.

Augustus kwam met hoge temperaturen en deels ook buien met hagelschade. De pluk begon uiteindelijk op 20 september bij rustig droog herfstweer. In oktober dienden zich regen en lagere temperaturen aan, maar de druiven bleven de hele herfst lang kerngezond. Dit vormt de basis van uitgesproken fruitige wijnen met body en bescheiden zuren in zowel het basissegment als bij de specialiteiten. Het geraamde oogstvolume van 55.000 hectoliter ligt op het niveau van dat in 2015.

Volgens president Siegfried Boy van Weinbauverband Saale-Unstrut is de kwaliteit echter nog een klasse beter dan in 2015. In de wijnen zijn de vele zonne-uren van het jaar goed terug te proeven. De wijnoogst in Noord-Duitsland heeft in Saale-Unstrut goed uitgepakt en we kunnen uitkijken naar heel mooie wijnen. De wijnoogst 2016 Noord-Duitsland is voor Saale-Unstru een prachtig jaar geweest en de wijnen zijn zeer koopwaardig.

 

wijnoogst-2016-noord-duitsland

 

Wijnoogst 2016 Noord-Duitsland

In Sachsen was het in het begin een problematisch wijnjaar

wijnoogst-2016-noord-duitsland-de-ahrVolgens het Saksische ministerie van landbouw heeft de wijnoogst 2016 in Noord-Duitsland veel flexibiliteit gevergd van de wijnboeren. Dat lag natuurlijk aan het weer dat onophoudelijk uitdagingen stelde. Het voorjaar was aan de droge kant, maar juni daarentegen erg nat. Dat leidde tot vruchtverlies bij de Traminer en voor wat druk door valse meeldauw. Gunstiger voor de groei waren de zomerse temperaturen van augustus tot september, al betekende de extreme warmte van eind augustus wel weer stress voor de druivenstokken. Tijdens de wijnoogst in Noord-Duitsland en speciaal in Sachsen begon de druivenpluk precies op tijd.

De pluk van de vroeg rijpe rassen begon op 10 september met fruit van goede kwaliteit, zij het dat de Suzuki fruitvlieg plaatselijk voor wat problemen zorgde. Gelukkig verhinderden de lage temperaturen in de kille maand oktober schade van grotere omvang. Door intensieve arbeid in de wijngaard lukte het de boeren om overwegend gezond fruit binnen te brengen. Met ongeveer 27.500 hectoliter klopt ook het volume. “Eindelijk hebben we in Sachsen weer eens twee goede jaargangen na elkaar”, aldus een opgetogen voorzitter Christoph Reiner van Weinbauverband Sachsen. Ook zijn er hoogwaardige edelzoete specialiteiten om naar uit te zien.

De wijnoogst 2016 Noord-Duitsland is voor Sachsen een wisselend jaar geweest. Let op de proefnotities van wijngekken.nl om te kijken welke wijnen er gekocht kunnen worden.

 

Wijnoogst 2016 Noord-Duitsland

In de Ahr is het een prachtig wijnjaar geworden

Het wijngebied de Ahr kan je wel scharen bij Noord-Duitsland. Het is het meest noordelijke wijngebied aan de westelijke kant van Duitsland. Ondanks een nogal laat begin van de groei en een late bloei als gevolg van een koel voorjaar en een nat begin van de zomer zorgden zomerwarmte en het ideale weer tijdens de oogst in september en oktober voor een onverwachte kwalitatieve inhaalrace. Tijdens de wijnoogst in Noord-Duitsland konden gezonde Frühburgunder en Spätburgunder geplukt worden. Gelukkig was door het nauwgezette werk van de wijnboeren aan het begin van de zomer grotere schade door valse meeldauw voorkomen. Aan het eind klopte zodoende ook het volume, dat op 3,9 miljoen liter geraamd wordt. De wijnen van Spätburgunder hebben een diepe kleur, veel extract en rijpe, goed geïntegreerde tannines. Eigenschappen die kenmerkend zijn voor een topjaargang!

De wijnoogst 2016 Noord-Duitsland voor het wijngebied de Ahr is prachtig. Je kunt zonder problemen de wijnen uit deze streek aanschaffen.

 

Lees meer over wijnoogsten van 2016 in Duitsland op:

[get_posts tag=”wijnoogst-duitsland-2016″ numberposts=12 ]