Wijnmedailles…. zin of onzin…?

Wijnmedailles…welke wijn heeft nou nog nooit een wijnmedaille gewonnen..?

Nou daar kan ik kort op reageren: alleen de kwaliteitswijnen!

Kwaliteitswijnen hebben geen behoefte aan medailles en aan medaillestickers! Zij weten de consument te overtuigen met hun kwaliteit en hoeven dat niet te doen met een of ander stickertje! 

Helaas valt een groot deel van de wijnkoper/liefhebber voor prijzen en stickertjes. Vooral de wijnen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn hebben een enorme invloed op de wijnkoper. Tenslotte wordt 80% van de wijninkoop gedaan in de supermarkt…    

Over de gehele wereld heb je concoursen, wijnproeverijen, etc. waar wijnprijzen te winnen zijn. Je verdient dan een medaille en met de bijbehorende medaillesticker (wel kopen hè!) kan je aan de consument laten zien dat JOUW WIJN een hele goede wijn is, want het product heeft een medaille gewonnen….

Nu zijn al deze instituten commercieel opgezet en moet er geld verdiend worden. De consument ziet graag een wijnmedaille op een fles staan, want dat is dan een prijswinnende wijn(!). De producent wil graag een medaille hebben, want dan koopt de consument zijn wijn en de wijninstituten varen er wel bij. Kortom: het gaat dus alleen maar om…. GELD!

De Keuringsdienst van Waarde heeft deze instituten ook eens bekeken en hebben onderzoek gedaan naar de zin en de onzin van de wijnmedailles… Dus bent u benieuwd hoe een en ander werkelijk in elkaar steekt, kijk dan verder op

https://www.youtube.com/watch?v=4nvVL1qDYWI

Wijngekken-medailles

In het bovenstaande heb ik u op de hoogte gebracht van de zin en onzin van de wijnmedailles en heeft de Keuringsdienst van Waarde (lijkt mij wel redelijk onafhankelijk) een keihard oordeel gegeven over de zin en onzin van deze wijnmedailles en dan ga ik u ook nog eens vertellen dat wij van wijngekken.nl óók medailles uitreiken! WTF…!!???

Echter, de wijnmedailles die wij uitreiken hebben te maken met drie hoofdzaken

 1. onafhankelijk
 2. kwaliteit
 3. prijs

Onafhankelijk

gouden medaille voor wijn

Allereerst zijn en hebben wij geen commerciële organisatie. Wij zijn gewoon drie wijnvrienden die onze hobby hebben uitgebreid en deels autodidact wijngericht zijn opgeleid. Wij proeven wijnen die aan ons geleverd worden en beoordelen deze voor de consument. Daarbij is ons enige voorwaarde: wij doen dit onafhankelijk. Wij hoeven hier namelijk niet van te leven, want wij doen dit naast onze gewone banen. De leveranciers kunnen het juist waarderen dat wij onafhankelijk proeven. Vele andere bekende wijnschrijvers en wijnproevers hebben namelijk wel iets te verkopen en die insteek is een wezenlijk verschil tussen de wijnproevers van wijngekken.nl en andere professionele wijnproevers en wijnschrijvers.

Kwaliteit en prijs

Deze twee hoofdzaken kan men niet los van elkaar zien. De kwaliteit wordt door ons professioneel bepaald. De kwaliteit van de wijn staat los van het feit of de wijn “lekker” is of niet. Wat ik lekker vind, hoeft u niet lekker te vinden en andersom. Of iets lekker is, is subjectief en dus eigenlijk niet relevant. Omdat wij (autodidacte) professionele wijnproevers zijn (wij hebben wel wijnopleidingen gevolgd; Martin is bijvoorbeeld vinoloog) en zeker 40 jaar proefervaring hebben kunnen wij beoordelen of een wijn kwaliteit heeft of niet. 

Echter een kwaliteitswijn met een hoge prijs valt, in de regel, buiten onze wijnmedailles. Een wijngekken-medaille verdien je als de kwaliteit hoog is en de prijs relatief laag.

Er zijn echter ook gevallen waarbij de kwaliteit zo hoog ligt en de prijs navenant is (dus ook hoog), dat wij tóch een wijngekken-medaille uitreiken. Echter dit doen wij dan alleen op basis van de kwaliteit!

Dus als u een proefrecensie van ons leest waarbij er ook een wijngekken-medaille wordt gegeven aan de wijn, dan weet u dat er ONAFHANKELIJK geproefd is en dat de KWALITEIT en DE PRIJS uitstekend zijn. Veel wijn dus voor uw geld!

Bekijk hier de medaillewinnaars die door wijngekken.nl zijn beoordeeld.

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl neem dan  contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Een gedachte over “Wijnmedailles…. zin of onzin…?”

 1. Jammer, dat jullie zo ongenuanceerd zijn over de wijnmedailles.
  Zeker wat betreft de generaliserende opmerking dat “kwaliteitswijnen nog nooit een medaille hebben gewonnen”.
  Ik ken vele kwaliteitswijnen die dat wel hebben.
  Eén voorbeeld uit de vele die ik kan noemen: Marques de Cáceres uit de Rioja vermeldt – terecht – met trots op de flessen van haar Reserva 2012 de 93 punten van “The Wine Spectator”, een vooraanstaand Amerikaans Wijnblad.
  Ook zijn er vele wijnen op allerlei concoursen bekroond, die ook door jullie goed tot zeer goed zijn beoordeeld.
  Het is gelukkig niet zo zwart-wit als jullie schetsen…..!
  Santé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *