Wijnliefhebbers krijgen een kater van Prinsjesdag.

Karaf en een wijnglas gevuld met heerlijke Vintageport

Wijn heeft vele liefhebbers en al die liefhebbers willen zo weinig als mogelijk voor een wijn betalen.

We zijn en blijven nu eenmaal Nederlanders… Ons bin zunig….!

Dus als de overheid weer eens de staatskas wil spekken en de accijnzen verhoogt dan worden mensen daar verdrietig over….

RTLnieuws.nl weet ons het volgende te melden:

nebla, witte wijn van verdejo druif uit ruedaReuzeblij waren de slijters. Begin dit jaar werd bekend dat de belasting op champagne, cava en de meeste prosecco’s zou dalen. Maar dat feestje wordt nu verpest, want de accijns op gewone wijn gaat omhoog.

De bubbeltaks wordt hij genoemd: de accijns op mousserende wijnen als champagne, cava en prosecco. Eerder dit jaar werd bekend dat die per 1 januari 2017 omlaag gaat, waardoor een fles 1,10 euro goedkoper kan worden.

Maar uit deze week gepresenteerde ‘overige fiscale maatregelen’ blijkt dat de accijns op gewone wijn omhoog gaat. Volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren komt de verhoging neer op 3 eurocent per fles, ongeacht de kwaliteit en prijs van de wijn.

Bubbeltaks
Door deze accijnsverhoging moet de verlaging van de bubbeltaks worden gecompenseerd, omdat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën er geen belastinginkomsten op wil mislopen. Wiebes rekent volgend jaar op 370 miljoen euro aan wijnaccijnzen. Dat is 9 à 10 miljoen euro meer dan in de begroting voor 2016 stond.

Als deze hogere belastinginkomsten niet worden veroorzaakt door de wijziging van de tarieven, dan rekent Wiebes er kennelijk op dat Nederlanders volgend jaar meer wijn zullen drinken.

Accijnsverhoging gewone wijn ‘onaanvaardbaar’
Op basis van een gemiddelde accijns van 69 cent per fles moeten Nederlanders 14,5 miljoen flessen méér drinken dan in 2016. Gemiddeld drinken Nederlanders zo’n 20 liter wijn per hoofd van de bevolking. Dit komt neer op zo’n 26 flessen per persoon per jaar.

De slijters vinden de accijnsverhoging voor gewone wijn ‘onaanvaardbaar‘ en gaan de Tweede Kamer vragen om deze terug te draaien.

RTL Z

De slijters nog daar aan toe, maar wat denk je van de consument. Die betaalt de prijs!

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!