Wijnland Argentinië ligt boordevol mogelijkheden

argentiniëWijngaarden in Argentinië blinken uit op de internationale markt. Dit doen ze mede, doordat dat de wijngaarden op grote hoogte liggen. De wijnen die geproduceerd worden, blinken uit door hun intense aroma’s en hun explosief van fruit.

Meer achtergrondverhalen…
[wpp stats_comments=0 post_type=post limit=7 range=”all” title_length=22 cat=”9″ wpp_start=”

    ” ]

Argentinië is het verborgen zwaargewicht van de wijnwereld op het zuidelijke halfrond. Op dit moment is het de vijfde grootste producent van de wijnwereldeconomie. Het is een dwerg qua volume in vergelijking met hun buurman Chili maar als je de vergelijking trekt in termen van kwaliteit, staat Argentinië boven landen als Australië en Chili.

wijngaarden in argentinië liggen op grote hoogte

Het land heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan. Per hoofd van de bevolking is men zeker de helft minder wijn gaan consumeren, het is gegaan van 90 liter naar 40 liter per hoofd van de bevolking. In Nederland liggen deze waarden op ongeveer 22 liter per hoofd van de bevolking. Gelukkig voor Argentinië is de export gigantisch toegenomen. Het zonnige klimaat, de goedkoop geproduceerde wijn en de in populariteit stijgende Malbec heeft hier ook aan bijgedragen. Laten we ook niet vergeten dat Argentinië een gigantische sprong heeft gemaakt in volume van toeristen, want het is een fantastische plek om te bezoeken.
wijngaard in argentiniëHet grootste deel van de wijngaarden zijn op onmogelijk grote hoogte, maar toch lukt het de Argentijnen om hier fantastische wijnen te maken. De wijnstokken worden niet hoog op de hellingen van de met sneeuw bedekte Andes gevonden, maar op de zacht stijgende semi-woestijn die een verdieping lager ligt. Het is een verrassing om te ontdekken dat ze op die hoogte van die mooie wijnen maken. De meeste en de mooiste van die wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 900 meter. De toegenomen intensiteit van het zonlicht op die hoogte én de grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn de ideale combinatie om mooie wijnen te produceren.
De rode wijnen van Argentinië – en de meeste zijn rood – zijn meestal vol en rijp, perfect voor het nationale gerecht, gegrild rundvlees.

Mendoza

alle wijngaarden van ArgentiniëEr is veel, heel veel te zien en mee te maken voor de wijntoerist in Argentinië, de meeste wijnbedrijven bieden rondleidingen en proeverijen aan. Maar ook de stad Mendoza is zeer aantrekkelijk om te bezoeken. Het is minder dan twee uur vliegen van Buenos Aires en een uur rijden vanaf Santiago. Mendoza heeft een bevolkingspopulatie van een miljoen inwoners.

De Malbec groeit weelderig in ArgentiniëDe stad heeft veel plaatsen die interessant en mooi zijn om te bezoeken, een heerlijke stad om te eten en de Malbec-druif rijkelijk te laten vloeien. Ook heeft de stad een een bruisend nachtleven waar je heerlijk kan stappen.
De stad is ook goed als uitgangspunt voor paardrijden, bergbeklimmen, bergwandelen of -beklimmen, wildwatervaren en forelvissen. Sport en wijn liggen in dit land erg dicht bij elkaar. Het nieuwste wijngebied in Mendoza is de Uco Valley, 50 km ten zuiden van Mendoza. Als je daar bent, breng dan ook een bezoekje aan Clos de los Siete, het Argentijnse project van Michel Rolland. De naam “de los Siete” betekent in het Spaans “van de zeven”. De naam komt van het eigendom van Michel Rolland en zes zeer rijke Franse investeerders. Ook zijn de bezoekjes aan Bodegas Salentein en Bodegas Atamisque aan te bevelen.

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!