Wijnkronieken uit Italië (deel 3)

wijngaard in Piemonte

Het derde deel van mijn proefsessie in Italië is geheel gericht op witte wijn. Niet zo verwonderlijk, gelet op de hoge temperaturen.

Wij verbleven in het zuidelijk deel van Piemonte, tegen de regio Ligurië aan. Een bosrijk en heuvelachtig gebied, waar weinig te zien was van enige vorm van wijnbouw. En dat is best wel opmerkelijk te noemen in een land wat vol staat met wijnstokken. De wijngebieden waren dan ook op enige rijafstand te vinden. Verrassend om te zien hoe het landschap dan vrij snel veranderd in een landschap van wijngaarden en nog eens wijngaarden…

Müller Thurgau 2011 Rametz, DOC
Een wijn Alto Adige, oftewel Süd-Tirol, het Duits-sprekende deel in het noordoosten van Italië. Verkoopprijs Bennet € 6,38.
Strogeel van kleur. Een goede fruitige neus van perzik en nectarines. Zachte, wat platte zuren, iets dun. Groenig, onrijp fruit met een licht zoetje.

Orvieto Classico Bigi 2011
Orvieto Classico 2011 Bigi, DOC
Klassieke witte wijn uit Umbrië. Let op de aparte vorm van de fles. Verkoopprijs Conad € 4,55.
Een groene, licht-gele kleur. Fijne neus van rijp fruit en honing. Licht prikkelend, rond, zacht en boterig. Vol en fraai. Perzik en gele pruimen. Genieten!

Roero Arneis “La Serra” 2012 Cravanzola, DOCG
Witte wijn uit Piemonte uit de lokale Arneis-druif, die vaak opvallend frisse wijnen geeft. Verkoopprijs Bennet € 6,49.
Lichtgele kleur met een groen tintje en een heel fijne mousse. In de neus veel perzik, ananas en meloen, het springt eruit! Ronde en vrij stevige zuren, tintelend en een klein bittertje. Tropisch fruit en gele appel. Goede kwaliteitswijn.

Volgende keer het laatste deel van mijn proefavontuur. Arrivederci!

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!