Wijnkoelkasten zijn er in alle vormen en maten, maar hoe kies je de beste?

wijnkoelkast

Wijnkoelkasten: er bestaan veel wijnkoelkasten en in alle soorten en maten, maar wat is nu de beste? Je wilt natuurlijk dat jouw wijnen op de beste en meest constante temperatuur bewaard worden en dan speelt de luchtvochtigheid ook nog een grote rol.

Elke wijnkenner weet hoe nauw het luistert om wijn goed te kunnen conserveren. Met name de temperatuur is van groot belang om wijn gedurende een langere periode goed te kunnen houden. Niet voor niets wordt wijn van oudsher in kelders bewaard, omdat daar de temperatuur doorgaans aanmerkelijk lager is dan op een locatie boven de grond. Maar wat als je geen kelder tot je beschikking hebt? Gelukkig zijn er tegenwoordig geavanceerde wijnkoelkasten, ook wel klimaatkasten genoemd. Maar het zijn er inmiddels zo veel, dat het lastig is geworden om de beste te kiezen. Met deze tips bega je beslist geen miskoop.

  • Vraag jezelf allereerst af hoeveel wijn je wilt bewaren. Als het om een relatief geringe hoeveelheid gaat, dan kun je met een kleine wijnkoelkast al prima uit de voeten. Maar ben je van plan een flinke voorraad aan te leggen en wil je de gasten nooit nee hoeven verkopen, dan is het raadzaam om een wat groter exemplaar te nemen.
  • Ten tweede is van belang om welke soorten wijn het gaat. Vrijwel iedereen weet dat rode wijn en witte wijn bij voorkeur niet op dezelfde temperatuur bewaard worden. Rode wijn vereist een hogere temperatuur en dus leg je die niet in dezelfde koelkast als de witte wijn. Tenzij je een exemplaar hebt kunnen bemachtigen met twee koelzones.
  • Een ander belangrijk punt is de luchtkwaliteit in de wijnkoelkast. Die moet van goede/zuivere kwaliteit zijn, want een slechte luchtkwaliteit resulteert in een minder smakelijke wijn. Wijn ademt namelijk letterlijk door de kurk heen. Als de lucht in de koelkast niet in orde is, proef je dat vervolgens aan de wijn. Dit is dus een belangrijk punt om op te letten bij de aanschaf van een wijnkoelkast.
  • In een echte traditionele wijnkelder heerst een bepaalde luchtvochtigheid die perfect is om de kurk voldoende vochtig te houden. Als de kurk namelijk uitdroogt, zal er wijn uit de fles lopen en bederft de wijn snel door oxidatie. Is de kurk daarentegen te nat, dan kan schimmelvorming ontstaan. De luchtvochtigheid in de koelkast is dus heel belangrijk.
  • Het is de moeite waard om goed te kijken naar de gebruikte koeltechniek. De grotere wijnkoelkasten zijn meestal voorzien van een compressor die als een soort warmtepomp wordt gebruikt. Een andere veelgebruikte techniek is de zogenoemde absorptiekoeling, waarbij verhit ammonia warmte aan de omgeving onttrekt.
Wijnkoelkasten, er bestaan veel wijnkoelkasten en in alle soorten en maten, maar wat is nu de beste? Je wilt natuurlijk dat jouw wijnen op de beste en meest constante temperatuur liggen en dan speelt de luchtvochtigheid ook nog een grote rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *