Wijnkeuring van de Lage Landen 2023, de ereprijzen en een terugblik

Afgelopen zondag was de feestelijke bekendmaking van de uitslag. Er vielen ook nog ereprijzen te verdienen en ik blik even terug op dit evenement.  

Stichting Wijninstituut Nederland heeft elf wijngaardeniers uit Nederland en België een ereprijs toegekend. De ereprijs voor Beste wijngaardeniers van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 gaat dit keer naar Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink, Wijndomein St. Martinus, De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard De Koen. Een ere-vermelding is er voor Wijndomein Kitsberg uit België.

De ereprijzen zijn gekoppeld aan de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2023. De makers van wijnen met de hoogste score in elke categorie ontvangen deze bijbehorende prijs. De uitreiking onder leiding van wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma gebeurde na de bekendmaking van alle medaillewinnaars, in de tuin van Kasteel Amerongen. Dit zijn de winnaars binnen elke categorie:

  • Beste witte wijnen: Betuws Wijndomein, Keulenhof en Wijndomein Kitsberg.
  • Beste rode wijnen: Betuws Wijndomein, Wijnboerderij ’t Heekenbroek en Wijndomein Haksberg.
  • Beste rosé wijnen: De Nieuwe Fontein, Keulenhof en Wijngaard Hesselink.
  • Beste mousserende wijnen: Frysling, Land en Boschzigt en Wijnboerderij ’t Heekenbroek.
  • Beste parelwijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en De Nieuwe Fontein.
  • Beste zoete wijnen: Betuws Wijndomein, Wijngaard De Koen en Wijngaard Hesselink.

Beste wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2023

Deze ereprijs gaat naar wijngaardeniers die wijnen hebben gemaakt van witte en blauwe druiven en de hoogste scores voor de drie beste wijnen hebben gekregen(minstens1 wit en 1 rood of rosé). Dit jaar is er een extra vermelding voor Wijndomein Kitsberg. Het domein produceert enkel witte wijn, maar behaalt daarmee al meerdere jaren uitzonderlijke scores.

  • Betuws Wijndomein – Diederik Beker
  • De Nieuwe Fontein – Sander Kroeze
  • Keulenhof – Arjan Stam
  • Wijndomein St. Martinus – Stan Beurskens
  • Wijngaard De Koen – Pieter de Boer
  • Wijngaard Hesselink – Gerhard Ensing
Foto copyright: Fariel Soeleimann/Soki Media

Beste Wijngaardeniers Wijnkeuring van de Lage Landen 2021, 2022 en 2023

Deze wijngaardeniers leveren steeds weer mooie kwaliteitswijn voor de keuring. De winnaars zijn gebaseerd op het samengetelde resultaat voor de drie beste wijnen van de wijngaardenier bij de keuringen van 2021, 2022 en 2023. De wijnen moeten gemaakt zijn van witte en rode druiven.

copyright: Fariel Soeleimann/Soki Media
  • Wijngaard Hesselink – Gerhard Ensing
  • Wijndomein St. Martinus – Stan Beurskens
  • Betuws Wijndomein – Diederik Beker

    Wijnfestival van de Lage Landen
    Tijdens de uitreiking heeft de stichting tevens bekendgemaakt dat volgend jaar het eerst Wijnfestival van de Lage Landen plaatsvindt. De invulling hiervan wordt in de komende maanden gedaan. Het festival wordt in ieder geval georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse en Belgische wijngaardeniers van de wijnkeuring en zal toegankelijk zijn voor consumenten, pers en andere geïnteresseerden.

Terugblik
Het was een tropische editie dit jaar in Amerongen. De opkomst was groot en de presentatie was in de goede handen van Janna Rijpma. De wijngaardeniers reageerden zichtbaar enthousiast op de medailles en prijzen. Zij zien dat (terecht) als een stukje erkenning van hun werk als wijngaardenier.
Wat mij opvalt is dat onder de ingezonden wijnen het percentage van nieuwe druivenrassen (Piwi’s) groot is te noemen. Ik vind het jammer dat wijnen van traditionele rassen minder worden ingezonden. Het lijkt mij juist goed om die “strijd” (of hoe je het ook wil noemen) in een keuring tot uitdrukking te zien komen. Ook vind ik het aantal wijngaardeniers uit België wat schril afsteken tegenover de Nederlandse inzendingen. België heeft immers een veel groter areaal aan wijngaarden. Daarnaast lijkt het mij, om een eerlijke kans op een medaille te krijgen, zinvol om per wijngaard een limiet in te stellen van het aantal in te zenden wijnen. Nu lijkt het erop alsof enkele wijngaarden veel wijnen insturen om de kans te vergroten een medaille in de wacht te slepen.
Ik erken dat van bovengenoemde punten veel afhangt van de bereidwilligheid van wijngaardeniers om wijnen in te sturen. Ik denk dat de Stichting Wijninstituut Nederland een belangrijke rol kan spelen in het actief benaderen/te enthousiasmeren van wijngaardeniers om mee te doen aan deze goed georganiseerde wijnkeuring.    

copyright: Fariel Soeleimann/Soki Media

 

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *