Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Wijnkeuring van de Lage Landen
Gisteren was ik aanwezig bij de bekendmaking van de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. Een impressie van mijn bezoek.

Het Koetshuis bij Kasteel Amerongen was de prachtige locatie van de feestelijke uitreiking voor de behaalde medailles. De zaal zat flink vol met Nederlandse en Belgische wijnproducenten en geïnteresseerden in de Nederlandse en Belgische wijnbouw.
De keuring wordt georganiseerd door de Stichting Wijninstituut Nederland (WIN). Het proeven van de wijnen, de echte keuring, heeft plaatsgevonden bij het Weinbauambt in Neustadt an der Weinstrasse, in de wijnregio Pfalz.

Even wat cijfers over de deelnemende wijngaarden en gekeurde wijnen

Er hebben 10 Belgische wijngaarden meegedaan met 30 wijnen en 57 Nederlandse wijngaarden met 212 wijnen. In totaal dus 242 wijnen. De verdeling van de soort wijn is 161 wit, 47 rood en 34 rosé. De meeste wijnen (205) zijn stille wijnen. Er zijn 25 mousserende wijnen gekeurd (20 wit en 5 rosé) en 12 parel wijnen (6 wit en 6 rosé).
De meeste gekeurde wijnen zijn afkomstig van het oogstjaar 2018, namelijk 125 wit, 27 rosé en 15 rood. De oudste wijn is van het jaar 2013.
Over de geografische herkomst van de gekeurde wijnen valt het volgende te melden: de provincies Gelderland en Limburg zijn voor Nederland de grootste leveranciers. In België geldt dit voor Limburg en Vlaams-Brabant.
Wijnkeuring van de Lage Landen
Wijnkeuring van de Lage Landen zilver
Wijnkeuring van de Lage Landen

Presentatie en indruk

De presentatie was in de bekwame handen van Janna Rijpma-Meppelink. Met veel enthousiasme en de nodige humor heeft zij de medailles uitgereikt. Ik wil geen van de medaillewinnaars tekort doen, maar enkele producenten (Betuws Wijndomein en Wijngaard St. Martinus) verschenen veelvuldig op het podium, simpelweg door het feit dat zij meerdere medailles gewonnen hadden.
Ik vond het jammer dat het aantal deelnemende Belgische wijngaarden ten opzichte van Nederland relatief laag was. Blijkbaar leeft dit evenement veel minder bij onze zuiderburen.
Opmerkelijk vond ik ook het relatief hoge aantal ingezonden wijnen geproduceerd uit nieuwe rassen ten opzichte van wijnen uit traditionele rassen.

Cuvée 17 Nederlandse Domeinen

Speciale aandacht ging ook uit naar de lancering van de Cuvée 17 Nederlandse domeinen. Dit is een mooi initiatief van Bas Hoogland. Wijnmaker Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus in Vijlen en sommelier van het jaar 2019 Koen van der Plas, benaderden 17 wijngaarden die enthousiast hun medewerking verleenden. Samen cuveerden zij “NL 17domeinen”. Er werden slechts 150 genummerde magnums ( à € 195 per stuk, ex. btw) van gemaakt, waarvan de opbrengst geschonken gaat worden aan KWF Kankerbestrijding / Dutch Cancer Society. Deze unieke flessen zijn voorzien van een speciaal etiket gemaakt door kunstenares Loes van Delft. Voor wie een unieke fles voor het goede doel wil kopen, stuur een mail naar: 17domeinen@gmail.com (zolang de voorraad strekt).

Wijnkeuring van de Lage Landen

De waarde van een medaille

Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het ontvangen van een medaille is voor de wijnproducent toch een vorm van erkenning en waardering voor zijn/haar werk. Ik ben als wijnproever niet gevoelig voor de aanwezigheid van een medaille op een fles. Ik kan mij echter voorstellen dat er consumenten zijn die hier wel gevoelig voor zijn.

Tip voor de organisatie

De inleiding en het uitreiken van de medailles duurde al met al 2 uur en een kwartier. Praten over wijn maakt dorstig, dus misschien is het handig om de volgende keer na een uur een korte pauze in te lassen, waarin de aanwezigen iets kunnen drinken, bijvoorbeeld een mooie Nederlandse of Belgische wijn…
Wijnkeuring van de Lage Landen
Het complete overzicht van de medaillewinnaars kun je vinden op: Uitslag Wijnkeuring van de Lage Landen 2019.
#wijn #wijngekken #nederlandsewijn #wine #wijnkeuring #belgischewijn