
Hoe is de oogst van de druiven in Italië verlopen. Was het wijnjaar van Italië in 2024 een mooi wijnjaar of is het een wijnjaar dat we kunnen vergeten.
Lees verder na de advertentie

Het wijnjaar Italië in 2024 was niet best en de volumes vielen tegen
De Italiaanse wijnsector blijft worstelen met de gevolgen van klimaatverandering, die een steeds grotere invloed hebben op de wijnproductie. Schattingen voor de oogst van 2024 spreken van ongeveer 41 miljoen hectoliter aan wijn, dat is een bescheiden stijging van 7% ten opzichte van het rampzalige jaar 2023, maar nog ver verwijderd van het optimale potentieel van 43-45 miljoen hectoliter.
Klimaatverandering bij de Italiaanse wijnbouw, een onvermijdelijke uitdaging voor de aankomende druivenoogst in Italië
Het klimaat heeft een toenemende impact op de Italiaanse wijnbouw. Overmatige regenval in Midden- en Noord-Italië en de steeds meer aanhoudende droogte in het zuiden hebben geleid tot een zeer variabele productiecontext en dat merk je jaar op jaar. Hoewel de oogst in kwantiteit kleiner is, belooft de gemiddelde kwaliteit goed te zijn en enkele wijngebieden die uitstekende resultaten laten zien.
De focus moet niet liggen op kwantiteit, maar op kwaliteit. Gezien de toenemende onvoorspelbaarheid van wijnjaren, is het essentieel dat wijnboeren flexibel zijn en rigoureus moeten snoeien om de opbrengst te beperken.
Dit zal de kwaliteit aanzienlijk verbeteren, hoewel het ook de prijzen zal verhogen.

De oogst in het wijnland Italië: Een Italiaanse wijnindustrie in verschillende versnellingen en turbulente wijnjaren
In het noorden van Italië bleef het grotendeels stabiel ten opzichte van 2023 met een kleine plus van iets meer dan een half procent. Het wijnjaar van Italië had in Midden-Italië een sterke opleving met een stijging van bijna 30 procent. In het zuiden steeg de productie met 15,5 procent, maar keerde niet terug naar de niveaus van voor het rampzalige jaar 2023.
Klimaatverandering in Europa
Het probleem van het klimaat is niet alleen Italiaans, maar Europees. Frankrijk zag een daling van de opbrengst van bijna 20 procent, waardoor Italië opnieuw de wereldwijde productieleider werd. Het wisselvallige weer had ook invloed op Duitsland en Portugal, terwijl Spanje een belangrijk herstel liet zien.

Gaat wijn duurder worden door de klimatologische veranderingen?
Het lijkt er zeker op dat wijn met de jaren duurder gaat worden. Iemand moet de rekening gaan betalen en de wijnboeren (met name de kleine wijnboeren) staan financieel onder druk. De enige manier om dit af te wenden is om de consument mee te laten betalen.
Kwaliteit bevorderen in een veranderende markt
Hoewel de opbrengsten vaak lager zijn, zal de prijs niet snel dalen. De consument leeft bewuster en met name in Frankrijk zie je de consumptie van wijn dalen. Ook Italië kent dit fenomeen. Jongeren storten zich voornamelijk op mixdrankjes, maar ook drinken ze minder.
De sleutel ligt dus niet in kwantiteit, maar in kwaliteit. In een context van steeds meer onvoorspelbaardere wijnjaren moet de wijnboer flexibel zijn en rigoureus snoeien en de opbrengst verlagen. Dit zal de kwaliteit enorm doen toenemen, maar de prijzen ook.
De klimaatveranderingen hebben een aanzienlijke invloed gehad op de kwaliteit van wijnjaren in Italië
Hittegolven en droogte in Zuid-Italië leiden tot een versnelde rijping van druiven, waardoor wijnproducenten genoodzaakt zijn hun oogst eerder te beginnen om de ideale balans tussen suikers en zuren te waarborgen. Dit kan leiden tot kwaliteitsverlies van de wijnen en verstoring van de balans tussen fruitigheid en alcoholgehalte.
Problemen in Italië in de wijnbouw:
- Lagere opbrengsten in sommige regio’s
- Minder aroma’s in de druiven
- Negatieve beïnvloeding van het fotosynthetisch systeem van de wijnstokken
Daarnaast zorgen de hogere temperaturen voor:
- Hogere pH-waarden in de wijnen
- Verhoogde stikstofconcentraties
- Hogere alcoholpercentages