Wijnjaar in Midden-Duitsland 2016

wijnjaar-in-midden-duitsland-2016-riesling

Onder het midden van Duitse wijngaarden worden de Hessische Bergstrasse en de Mittelrhein gerekend. Ook is het wijnjaar in Midden-Duitsland 2016 in de zomer heel nat geweest en vooral in Mittelrhein is er ook een aantal keren hagel geweest, een moeilijk jaar dus.

Wijnjaar in Midden-Duitsland 2016

Hessische Bergstraße: uit ingewikkelde situatie bevrijd

Aan het begin van het jaar waren de wijnboeren van de Bergstraße nog blij met de regen die een eind maakte aan het bestaande watertekort. In mei en juni regende het echter onophoudelijk, wat voor sterke druk van valse meeldauw zorgde. Bovendien was eind april door nachtvorst in heel wat wijngaarden opbrengstverlies tot wel 50 procent veroorzaakt. Tijdens het wijnjaar in Midden-Duitsland 2016 is er in de maand juni veel regen gevallen, maar daarna kwam de hittegolf augustus. De druiven liepen zonnebrandschade op en dat leidde tot nog meer verlies van het volume. Na de langverwachte zomer begon midden september de pluk. Die verliep heel ontspannen en duurde tot eind oktober. De druiven konden daardoor volledig rijpen en fruitige, elegante witte wijnen opleveren, evenals diepgekleurde en krachtige rode. Wel ligt het oogstvolume met naar schatting 30.000 hectoliter iets onder dat van 2015, maar het komt overeen met het langjarige gemiddelde.

Het wijnjaar in Midden-Duitsland 2016 en specifiek wijnen uit de Hessische Bergstrasse zijn koopwaardig en hoogstwaarschijnlijk zullen de prijzen niet de pan uitrijzen.

 

wijnjaar-in-midden-duitsland-2016-druivenstokken-in-het-voorjaar

Wijnjaar in Midden-Duitsland 2016

In Mittelrhein is het een heel wisselvallige kwaliteit

wijnjaar-in-midden-duitsland-2016-langs-de-rijnTot midden in het seizoen keken de wijnboeren van de Mittelrhein vaak met een bezorgde blik naar de hemel. Het regende veel te veel en de temperaturen waren gemiddeld. Gewasbescherming was een belangrijk thema. Wie die onder controle had, profiteerde vanaf midden juli van het buitengewoon gunstige weer, in het bijzonder bij laat rijpende rassen als Riesling. De bloei kwam pas laat op gang en verliep met horten en stoten. Op 24 juni werden wijngaarden in Oberwesel en Dellhofen, evenals op de rechter Rijnoever in Kaub en Dörscheid beschadigd door hagel. Dankzij het zonnige nazomerweer rijpten de druiven zeer gelijkmatig en bleven ze tot aan het einde toe gezond. Met opbrengsten tussen 10 hl/ha en 110 hl/ha vallen de oogstvolumes van bedrijf tot bedrijf wel heel verschillend uit. Hetzelfde geldt voor mostgewichten. Het geschatte totaal ligt toch op 29.000 hectoliter, zelfs 17 procent boven het er langjarige gemiddelde. De wijnen hebben frisse zuren, volop aroma’s en een markante fruitigheid.

Wijnjaar in Midden-Duitsland 2016 voor Mittelrhein is niet best en heel onevenwichtig.

 

Wijnjaar in Midden-Duitsland 2016

In het Moezeldal is er een normale opbrengst geweest en dit ondanks het grillige weer

Van vorst tot zonnebrand en van stortregen tot droogte, het weer van 2016 bood het allemaal. Ondanks die extremen is de jaargang 2016 in het algemeen veel beter uitgevallen dan verwacht, zowel kwalitatief als kwantitatief. Met ongeveer 750.000 hectoliter lag het oogstvolume slechts 1 procent onder dat van 2015. Evenals in andere gebieden was het plaatselijk effect van het weer heel verschillend. “Terwijl in het een perceel bijna geen druif meer aan de stok hing, kon slechts 150 meter verderop een complete opbrengst worden geplukt”, aldus directeur Ansgar Schmitz van Moselwein e.V. wanneer hij een producent van de Saar citeert. De bloei begon pas midden juni en duurde tot in juli. Pas het goede herfstweer gaf de druiven gelegenheid tot een rustige rijping. Dankzij het stabiele weer konden de wijnboeren zonder haast en selectief goede kwaliteit oogsten. De wijnen van 2016 aan de Moezel beschikken over een bescheiden zuurgraad en intense aroma’s.

 

Lees meer over wijnoogsten van 2016 in Duitsland op:

[get_posts tag=”wijnoogst-duitsland-2016″ numberposts=12 ]

wijnjaar-in-midden-duitsland-2016-wijngaard-langs-de-rijn