Wijnjaar 2018 een superoogst? De oogst gaat beginnen…!

wijnjaar 2018Er kan er maar één de eerste zijn: Wijngaard Zuid-Veluwe oogst als eerste in Gelderland de ‘superdruif’ van het wijnjaar 2018!

Nu hebben we het hier over een relatief kleine wijngaard gelegen op de geluidswal in De Rietkampen (boven de parkeergarage van Pathé Ede). Het plan is om gisteren of vandaag 15 augustus 2018 de oogst binnen te krijgen.

Dankzij het aanhoudende droge en warme weer gaat het in het wijnjaar 2018 buitengewoon goed met de Nederlandse wijngaarden en zij gaan deze week als eerste in Gelderland een van hun druivenrassen oogsten.

Bij Wijngaard Zuid-Veluwe groeien drie verschillende druifrassen die drie bijzondere streekwijnen maken: Solaris (witte), Cabernet Blanc (witte) en Cabernet Cortis (rode). De Solaris is een vroegrijpe druif die als eerste geoogst kan worden. Twee weken later volgen de rode druiven vier weken later wordt de Cabernet Blanc geoogst.

‘Het is een kwestie van het perfecte moment afwachten,’ aldus wijngaardenier Willem de Weijer, die al vanaf februari noeste arbeid verzet om de druiven tot het perfecte suikerpercentage (oftewel alcoholpercentage) te krijgen. ‘Zo vroeg oogsten is echt uniek voor Nederland. Het oogsten moet bij voorkeur binnen één dag gebeuren, en daarna moeten de trossen binnen een paar uur bij de perser zijn. Die maakt er dan wijn van.’

Geen tekort aan water

De wijngaard heeft geen last van de droogte gehad. Dankzij het innovatieve bewateringssysteem krijgen de druivenranken iedere twee dagen automatisch in een halfuurtje precies genoeg water. ‘De wijngaard staat bovenop een parkeergarage, dus veel grondwater kunnen de wortels zelf niet opnemen. In de garage staat een computergestuurde pomp die grondwater via honderden meters slangen naar de 2100 druivenranken brengt.’

Dat de wijngaard er zo vroeg bij kan zijn dit jaar ligt, naast het warme weer, ook aan de ligging. De ranken staan op de hellingen van de geluidswal, waardoor ze optimaal van het weer kunnen profiteren. ‘Wijn van de Veluwe kan zich zo onderhand wel meten aan Franse en Duitse wijnen. Er komen steeds meer wijngaarden in deze regio en samen kunnen we van wijn hét streekproduct maken,’ aldus Gerben Kuipers, eigenaar van de wijngaard.

Door het warme weer in wijnjaar 2018 en de vele zonuren is de Solaris dit jaar veel voller van smaak. Rond maart 2019 zullen de eerste flessen van wijnjaar 2018 in de verkoop gaan, onder andere bij de Stadswinkel in Cultura en diverse speciaalzaken.

Wijngekken.nl is benieuwd of er al andere wijngaarden aan het oogsten zijn; dus laat je horen!!!!

#wijn #wijnjaar #2018 #oogst #wijnoogst #Nederland #Nederlandsewijn #Solaris #eerste #wijnnieuws #Wijngekken