Leon Masselink van Wijngoed Montferland is een wijnmaker in hart en nieren. Samen met zijn vrouw Magda zijn ze eigenaar van Wijngoed Montferland.
Wijngoed Montferland bestaat uit wijngaard Bergherbos en wijnboerderij ’t Oerlegoed. Wijngaard Bergherbos ligt op een zuidhelling vlakbij kasteel Bergh. Het is 1,5 hectare groot en de grondsoort is voornamelijk zandgrond.
Het is een mooi stukje grond met een prachtig uitzicht over het Rijndal. Wijnboerderij ’t Oerlegoed ligt vlakbij Gendringen en is 2,5 hectare groot en bestaat voornamelijk uit kleigrond. De druiven worden op biologische wijze geteeld. Dat betekent dat de druiven zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen tot aan de fles kunnen groeien.
De druiven worden jaarlijks met een tal van vrijwilligers geoogst. Jaarlijks worden er ongeveer 15.000 flessen wijn van gemaakt. Alle type wijn maakt Leon Masselink, rode en witte wijnen, rosé maar ook een Nederlandse bubbel maken ze op Montferland. De rode wijnen krijgen houtlagering.
Nederlandse wijnen behoren tot de top van de wijnindustrie en halen tal van medailles in Nederland en in het buitenland. In 2010 en 2011 haalde Wijngoed Montferland met enkele wijnen een gouden en een zilveren medaille op de Internationale Weintrophy in Berlijn.
De 10 vragen:
Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
Ik ben Leon Masselink van Wijngoed Montferland.
Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
We hebben twee wijngaarden, Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg en ‘t Oerlegoed in Gendringen, samen Wijngoed Montferland.
Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
De wijngaarden samen zijn 4 hectare. Bezoekers komen via rondleidingen, evenementen en tijdens openingstijden. We denken tussen de 4 en 5000 bezoekers jaarlijks.
Met welke druivenrassen werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
We werken met de volgende druiven, solaris, merzling, johanniter, cabernet blanc, souvignier gris, rondo, regent en cabernet cortis. We maken wit, rosé fris fruitig, kruidig met tropisch fruit.Rode wijn echter karakter wijnen, veel smaak en diepgang.
Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Wit, fruitige wijnen, veel kolen ‘s morgens plukken etc. Rode wijn wordt veel tijd in gestoken, verwarmen.
Wat is uw best verkochte wijn?
Best verkochte wijn is Kasteel Huis Bergh, Maria Elisabeth, prijswinnaar en koningswijn.
Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Mijn voorkeur is de Moezel en Toscane, sfeer, mensen, wijnen, eten, drinken, eigenlijk alles.
Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
Het meest trots zijn we dat in Nederland zulke fantastische wijnen kunnen maken en op ons wijnhuis (kelder, wijnmakerij) en de sfeer erom heen
Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Niets
Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Wie wij terug willen zien in de 10 vragen is Stan Beurskens van St. Martinus in Vijlen.
Hier nog een filmpje over Wijngoed Montferland.
De website van Wijngoed Montferland vind je op http://www.wijngoedmontferland.nl
—
Martin
Reageren? Mail naar me.
Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!
Of persoonlijk via mijn Linkedin