Wijngaard de Plack in Groesbeek

Wijngaard de Plack is gesitueerd in het kleine kerkdorpje de Horst aan het uitgestrekte Duitse bos het Reichswald.


Samen met zijn vrouw Virginie, is John Grutters en hun drie kinderen, Niels, Yrsa en Timo de biologische wijngaard de Plack begonnen in 2006. Het is een kleine 1 hectare grote wijngaard en de wijngaard is nog maar een nevenactiviteit. Verder hebben ze wat akkerbouw en wat pluimvee. John en Virginie worden in drukke tijden geholpen door een tal van vrijwilligers die Groesbeek rijk is. Veel van de wijnboeren werken zo. Ze zijn allen té klein om hier mensen voor in te huren.

John en Virginie Grutters van wijngaard de Plack

De boerderij is een familiebezit en stamt uit 1854. Na moeilijke tijden is er in de jaren ’70 van de vorige eeuw besloten om verder te gaan met pluimvee en akkerbouw. John en Virginie hebben de leiding sinds 2001. Toen bleek dat er in Groesbeek goed wijnbouw te telen was, hebben ze de overstap in 2005 gemaakt naar de wijnbouw. Na een uitgebreide wijnreis naar de Pfalz in Duitsland werden ze wel heel enthousiast en zijn deze kleine wijngaard begonnen.

In 2007 is er voor het eerst geoogst en dat glas konden ze pas heffen in 2008. De prachtige Cuvee Mèdèn (Mèdèn betekent in het Groesbeeks met elkaar, je maakt de wijn met elkaar en drinkt het met elkaar. Het is een cuvee van de regentdruif en de cabernet) was geboren. Met deze cuvee hebben ze ook nog eens een gouden medaille behaald in Duitsland.

Naast de wijnbouw, akkerbouw en pluimvee proberen John en Virginie hun inkomen te verzorgen met rondleidingen, workshops en de winkel. Ook kan je een heerlijk handgemaakt kopje koffie of thee drinken op hun boerenterras. Voor de kinderen is een glaasje fris voor handen en kan je onder het genot van deze drankjes mijmeren over het idyllische boerenleven. Ook kan je wandeltochten maken vanaf de wijngaard en ín de wijngaard kan je met je kinderen het leerzame wijnleerpad volgen. Dit leuke en educatieve pad zullen je kinderen niet snel vergeten.

Wil je meer info over wijngaard de Plack dan kan je ze mailen via info@wijngaarddeplack.nl, maar je kan ze ook bellen op 0655936500 of op 0243978358.

Natuurlijk kan je ook gewoon naar hun website www.wijngaarddeplack.nl en alvast in de stemming komen wat je eventueel wilt gaan ondernemen op deze prachtige wijngaard in het meest mooie stukje van Nederland.

De tien vragen aan John over wijngaard de Plack

Wie bent u en welke wijngaard vertegenwoordigt u?
John Grutters, wonende in de Ketelstraat 36, 6562 LH in Groesbeek. Samen met mijn vrouw en onze drie kinderen bezitten wij Wijngaard de Plack

Waar is uw wijngaard gevestigd en sinds wanneer bent u al bezig?
Onze wijngaard ligt in de Ketelstraat aan de overkant van de weg van onze boerderij. Wij zijn sinds 2006 bezig met biologische wijnbouw

Hoe groot is uw wijngaard en hoeveel bezoekers ontvangt u (ongeveer) per jaar?
Het is een kleine wijngaard van 1 hectare en deze is beplant met ongeveer 3300 stokken. Het aantal bezoekers varieert enorm en dat kan oplopen tot 900 bezoekers per jaar.

Met welke druivensoorten werkt u en wat voor soorten wijn maakt u?
De wijngaard is beplant met de Regent, de Cabernet Blanc en de Johanitter. Ook wordt er geëxperimenteerd met de VB 96-25-4, jammer genoeg nu nog naamloos.

Kunt u iets specifieks vertellen over het vinificatieproces in uw wijnmakerij?
Het vinificatieproces en botteling wordt uitgevoerd bij de Colonjes (grootste wijnbedrijf in de omgeving die deze faciliteiten bezit) te Groesbeek.

Wat is uw best verkochte wijn?
De Regent is toch wel de best verkochte wijn.

Welke wijn- of wijngebied heeft uw eigen voorkeur en waarom?
Pfalz gebied in Duitsland. Hier komt veel kennis vandaan en de omstandigheden lijken het meest overeen te komen met deze rond Groesbeek.

Waar bent u in uw wijnbedrijf het meeste trots op?
Heet meest trots ben ik op de Gouden en Zilveren medaille die we hebben gekregen op de Berliner Winetrophy 2011 van de Mèdèn 2008 en de Regent 2009

Wat zou u in de toekomst willen veranderen binnen uw bedrijf?
Ik zou meer invloed willen hebben over de opbrengst en de kwaliteit in de wijngaard. Maar ik weet zeker dat het in de toekomst gaat lukken.

Welke collega(’s) wijnmakerij(en) in Nederland/België) zou u terug willen zien in de 10 vragen van….?
Wageningse Berg (Jan Oude Voshaan)

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!